Радіаційний могильник під Львовом обіцяють моніторити

20:21 5 грудня 2019 р.

Фото до новини

10 грудня 2019 року Державне спеціалізоване підприємство «Об’єднання «Радон»» і Державне агентство України з управління зоною відчуження спільно з чеською компанією Nuvia a.s. проведуть заключний захід проєкту «Інтегрована автоматизована система екологічного радіаційного моніторингу на спецкомбінатах Державної корпорації «Українське державне об’єднання «Радон»», що фінансується ЄС.

Про це інформує представництво ЄС в Україні.

У межах проєкту на 45 сховищах радіоактивних відходів у Києві, Харкові, Дніпрі, Львові та Одесі було встановлено автоматизовану систему екологічного радіаційного моніторингу. Ця система дозволить здійснювати моніторинг і документування параметрів радіаційної обстановки, допоможе у виявленні радіаційної небезпеки та швидкому реагуванні на неї, розповідають виконавці проекту.

На Львівщині пункт захоронення радіоактивних відходів (3,8 га) розташовується за 16 км від Львова, у селі Буда Яворівського району (до найближчої станції "Брюховичі" – 9 км), який належить Державній корпорації "Українське державне об'єднання "Радон". Туди з 1989 року привозять медичні та промислові радіоактивні відходи з усієї Західної України. Пункт захоронення має воєнізовану охорону.

До складу ДСП "Львівський ДМСК" (Державне спеціалізоване підприємство "Львівський державний міжобласний спецкомбінат") входять два основні структурні підрозділи, що ввели в експлуатацію в 1961 році: пункт захоронення радіоактивних відходів (ПЗРВ) та станція дезактивації (СД). Санітарно захисну зону ПЗРВ радіусом 1 км і зону спостереження радіусом 5 км встановили Рішенням засідання виконкому Львівської обласної Ради від 13.03.1989 р № 7, листом Головного державного санітарного лікаря Львівської області від 24.02.1989 р. у відповідності п.21 СПОРО-85. До зони обслуговування ЛДМСК (Львів, вул. Таджицька 4) входить сім областей України: Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Волинська, Рівненська.

Довідка

«Радон» – головне державне підприємство, що відповідає за збирання, транспортування, кондиціонування та тимчасове зберігання низькоактивних відходів, не пов’язаних з генерацією електроенергії. Для цієї мети підприємство використовує спецкомбінати в Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Донецьку та Одесі.

Через конфлікт на Сході України проєкт ЄС виконувався лише для п’яти з них, за винятком донецького. На підприємствах є приповерхневі сховища для зберігання твердих відходів, сховища колодязного типу для відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання та баки для рідких відходів. Вони розташовані поблизу великих обласних населених пунктів, а сховища Київського спецкомбінату розташовані в межах міста Києва, що надає питанню безпеки населення дуже високої пріоритетності.Крім того, ці підприємства були спроєктовані та введені в експлуатацію за радянських часів, у 1960-1962 рр., обладнання для радіаційного моніторингу було застаріле. Україна має намір вилучити відходи й перемістити їх у місця, де безпеку можна забезпечити більш надійно.

Але доти, поки такий складний і вартісний проєкт зможе бути здійснений, майданчики необхідно модернізувати, щоб забезпечити належний захист людей і довкілля від іонізуючого випромінювання. Проєкт ЄС «Інтегрована автоматизована система екологічного радіаційного моніторингу на спецкомбінатах Державної корпорації «Українське державне об’єднання «Радон» є одним з 19 триваючих проєктів ЄС з ядерної безпеки. Проєкт виконувала компанія Nuvia a.s.. Тривалість проєкту – 2 роки, бюджет – 2,6 млн євро.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів