Гроші не з Європи: місцева і державна влади на Львівщині будують спорткорпус за €86 млн

15:01 8 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Жодної інформації на сайті Ходорівської територіальної громади про освоєння в час війни десятків мільйонів гривень з місцевого і державного бюджетів немає.

Інформацію про цю тендерну закупівлю некритичних витрат у час війни повідомляє Українська універсальна біржа-офіційний майданчик публічних закупівель України (Прозоро), пише Dailylviv.com.

Закінчені відкриті торги щодо проєкту "Будівництво спортивного корпусу зі залом, адміністративно-побутовими приміщеннями та приміщеннями для індивідуальної силової підготовки по вул. Шевченка, 35 у м. Ходорові Львівської області. Коригування". Очікувана вартість проєкту - 85,9 млн гривень. 

Фінансування цього проєкту передбачене з двох джерел: місцевий бюджет - 9,9 млн грн; державний бюджет України - 76 млн грн.

Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг: 31 грудня 2024 року. 

Переможцем аукціону на виконання цих робіт стало ПП "М.В.Будсервіс стиль". Засновником і стовідсотковим бенефіціаром ПП "М.В.Будсервіс стиль" є Василь Могильний, що зареєстрував своє підприємство у 2005 році в селі Рудківці колишнього Жидачівського, а тепер Стрийського району. Свою технічну базу будівельна компанія подає локаційно у Стрию на вулиці Лепкого, 1. 

Підприємець Василь Могильний у 2016-2020 роках був депутатом Ходорівської міської ради від політичної партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність".

Замовником цього будівництва у Ходорові є КП Ходорівське УКГ. 

На сайті Ходорівської міської територіальної громади немає жодної згадки про ПП "М.В.Будсервіс стиль". 

Так само тут не згадується ніде адреса: вулиця Шевченка, 35, де мають намір споруджувати спорткорпус. 

Про спортивний корпус на сайті також не сказано жодного слова.

На думку громадських активістів, які вважають, що в Україні в час захисту від російської агресії спочатку потрібні дрони, а потім - стадіони, цей будівельний проєкт заслуговує на перевірку з боку Бюро економічної безпеки України

Є й інший варіант: співфінансувальники-співучасники цього сумнівного проєкту мали б самі відмовитися від такого освоєння коштів. 

Нагадаємо, що шість територіальних громад Львівської області вже розглянули доручення і розпорядження начальника ЛОВА Максима Козицького й скасували 22 заплановані некритичні закупівлі на 2023 рік. 

Унаслідок цього область не буде фінансувати будівництво об’єктів спортивної інфраструктури, а скерує 38 млн гривень на охорону здоров’я, ВПО і сектор безпеки.

До речі, за даними Львівської ОВА, станом на 1 вересня 2023 року кредиторська заборгованість Ходорівської територіальної громади збільшилася майже вдвічі порівняно з початком року - від 505 до 987 тис грн. А кредиторська заборгованість - це заборгованість Ходорівської міськради іншим юридичним і фізичним особам, щодо якої є зобов'язання її погашення в певний строк.

А поки що міський голова Ходорова Олег Коцовський у публічних виступах запевняє, що "решту коштів" надасть Європейський банк: «Це цільові кошти. Їх дає Європа. Її не цікавить війна в Україні».

Тим часом 3 млн. гривень з місцевого бюджету Ходорівської ТГ вже переказано на будівництво майбутнього спорткомплексу.

Роботи на будівельному майданчику тривають, повідомляють місцеві активісти.

А в Кам'янці-Бузькій нещодавно місцева влада вирішила, що шкільний спортзал у Кам'янці-Бузькій добудують після перемоги у війні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів