Підписана дворічна програма між урядом України та МЕА для відновлення української енергосистеми

11:04 13 грудня 2022 р.

Фото до новини

Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль та міністр енергетики України Герман Галущенко за результатами зустрічі в паризькій штаб-квартирі МЕА підписали дворічну спільну робочу програму.

Мета програми - відновлення української енергосистеми після руйнувань, спричинених російською військовою агресією, та подальшого будівництва безпечного, сталого енергетичного майбутнього.

Про це інформує Міністерство енергетики, пише Dailylviv.com.

Спільна робоча програма зосереджена на ключових коротко- та довгострокових енергетичних пріоритетах України з акцентами на енергетичній безпеці, переході на чисту енергію та плани відновлення енергетичного сектору. 

«Посилена безпека та перехід на безвуглецеву енергію – це фундаментальні принципи, на яких базуватимуться процеси відновлення енергетичного сектору України після перемоги. Попри війну ми не відмовляємося від попередніх планів розвивати відновлювану енергетику та підтримувати загальносвітовий тренд «зеленого» переходу. Спільна програма з Міжнародним енергетичним агентством сприятиме залученню якісної експертизи, кращих світових практик та широкому запровадженню новітніх технологій для відбудови сучасної енергетичної системи України», – наголосив Герман Галущенко.

Згідно з програмою, МЕА надаватиме підтримку Міненерго у розробленні Енергетичної стратегії до 2050 року. У програмі окреслено напрямки співпраці, зокрема, безпека енергетичної системи, енергоощадження, низьковуглецевий водень, відновлювані джерела енергії, біогази, а також робота з даними та статистикою.

Крім того, сторони обговорили питання необхідності посилення санкцій щодо російського атомного промислового комплексу та відмови від російських технологій у цій галузі з огляду на порушення росією всіх міжнародних принципів ядерної безпеки, а також поточний стан енергетичного сектору України та роботу над відновленням енергетичної інфраструктури після російських атак.

Насамкінець Фатіх Біроль та Герман Галущенко домовились про подальше поглиблення інституційних зв’язків між МЕА та Україною.

Електроенергії буде більше: до енергосистеми підключено виведений з ладу обстрілами енергоблок АЕС

Козицький повідомив про нові ліміти електроенергії для мешканців області

Уночі трапились нові вимкнення електроенегії внаслідок обледеніння проводів: яка ситуація, - Львівобленерго

120 населених пунктів Львівської області без електропостачання. Просять вимкнути зайві пристрої

Львівобленерго уточнило, коли треба бути готовим до відсутності електроенергії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів