Нові тарифи на газ з 1 травня: усіх споживачів автоматично переведуть на базовий річний контракт

20:51 30 квітня 2021 р.

Фото до новини

Споживачі вправі змінювати річний продукт на будь-який інший - місячний, квартальний чи сезонний тариф, а також змінити постачальника. Але НКРЕКП дозволила постачальникам не брати назад колишніх клієнтів.

В Україні з 1 травня запроваджують річні тарифи на газ, і усіх споживачів автоматично переведуть на базовий річний контракт із постачальниками газу. Ціна на газ для них буде вищою за вчорашні 6,99 гривні за кубометр. Про це повідомляє DW, пише Dailylviv.

В Україні з 1 травня 2021 року запроваджують річні тарифи на газ. Усі побутові споживачі автоматично будуть переведені на базовий річний контракт із постачальниками блакитного палива за фіксованою ціною. Постачальники уже оприлюднили свої ціни на природний газ, який постачатиметься в рамках базової річної пропозиції, і в них усіх вони є вищими, ніж учорашні 6,99 гривні за кубометр газу.  До ціни постачальників потрібно додати ще від 2 до 2,5 гривні за кубометр оплати облгазам за послугу "розподіл газу".

Більшість газопостачальників встановили тарифи, вищі за нинішній ліміт 6,99 гривні за кубометр. 21 газзбут пропонує такий же тариф, як і "Нафтогаз України" - 7,96 гривень за кубометр блакитного палива. 27 газзбутів пропонують тарифи від 8,2 гривні до 13,89 гривні. Ці тарифи діятимуть до 30 квітня 2022 року, і постачальникам заборониено змінювати їх упродовж року у бік збільшення -  ціну на газ вони можуть тільки зменшувати. 

Споживачі вправі змінювати річний продукт на будь-який інший - місячний, квартальний чи сезонний тариф, а також змінити постачальника.  Однак, чи буде їм це вигідно, наразі спрогнозувати складно через непередбачуваність сезонних коливань цін на газ. Крім того, НКРЕКП дозволила постачальникам не брати назад колишніх клієнтів, що стримуватиме активний перехід споживачів до нових постачальників і посилення конкуренції. 

Експерт Центру Разумкова Максим Білявський каже, що найбільш безпечними для споживачів могли б бути місячний і квартальний тарифи. "Але ці варіанти залежитимуть від того, наскільки справедливо й прозоро постачальники їх розрахують. Також відіграватиме важливу роль фактор змов між постачальниками", - застеріг експерт Центру Разумкова.

Загалом в Україні 12,5 мільйона побутових споживачів, які спалюють близько 14,1 мільярдів кубометрів газу на рік. Дві третини з цих споживачів купують газ в облгаззбутів, які вважаються контрольованими опальним олігархом Дмитром Фірташем. Вони закуповують газ у державного концерну "Нафтогаз України" за ціною, яка не розголошується. Своєю чергою, "Нафтогаз України" викуповує видобутий всередині держави газ у своїх дочірніх компаній "Укрнафта" та "Укргазвидобування", зокрема в останньої за 2,84 гривні. Цей газ, як стверджує експерт Центру Разумкова Максим Білявський, становить половину всього споживання побутовими споживачами. Третину газу Україна імпортує з Євросоюзу, де очікується зростання газової ціни внаслідок європейської політики декарбонізації. "Ще близько 20 відсотків - це газ власного видобутку, але який продукують приватні компанії", - сказав Білявський.

Окрім цін на газ в ЄС та всередині України, на тарифи для українців могла би позитивно вплинути конкуренція між газопостачальниками, якби всі вони могли купувати газ на прозорих біржових торгах. Наразі на ринку більш вигідні умови мають облгаззбути, які входять до бізнес-імперії Дмитра Фірташа. Їм газ продає "Нафтогаз України" через угоду з ТОВ "Йє Енергія", яка працювала під брендом "РГК Трейдинг". 

Рівні умови для всіх постачальників газу могла би забезпечити держава, якби дозволила закупівлю 14 мільярдів кубометрів газу українського видобування всім компаніям-постачальницям. 

З 1 травня природний газ подорожчає більше, ніж на гривню

Львівгаз збут повідомив про вартість кубометра газу

Нафтогаз України запропонує у червні сезонні тарифні плани і газові пакети

Усі нові річні ціни на природний газ: де найдешевші тарифи

Якщо газовики прийшли самі й без попередження, господар може викликати поліцію

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів