Якщо газовики прийшли самі й без попередження, господар може викликати поліцію

11:10 26 квітня 2021 р.

Фото до новини

Працівники облгазу мають право проникати на приватну територію без дозволу господарів лише у двох випадках. При цьому не можуть зайти наодинці і зобов'язані попередити власника про здійснення несанкціонованого доступу.

У зв'язку з тим, що почастішали конфліктні ситуації між газовиками і споживачами, ГазПравда подала роз'яснення щодо прав і обов'язків сторін у випадку аварійних ситуацій. Про це пише Dailylviv.

Несанкціонований доступ до житла, іншого об’єкта нерухомого майна відбувається без отримання згоди його власника, якщо:

-у момент виникнення невідкладного випадку господар відсутній і з ним неможливо зв’язатися, щоб попросити негайно прибути на місце;

- господар відмовляється допустити представника виконавця, і при цьому є об’єктивні підстави вважати, що аварія, яка створює загрозу життю та/або майну, наявна саме в його будинку.

Закон встановлює обов’язковий перелік осіб, що повинні бути присутніми під час здійснення несанкціонованого доступу і до повного завершення робіт, пов’язаних з виконанням обов’язків аварійно-ремонтної бригади:

- представник виконавця;

- представник органів внутрішніх справ;

- працівники аварійно-ремонтної бригади та власник (користувач) з будь-якої із сусідніх будівель (з будь-якого приміщення, розташованого у тому самому багатоквартирному будинку, якщо несанкціонований доступ здійснюється у багатоквартирному будинку).

Тож якщо газовики прийшли до споживача наодинці й без попередження, господар майна може викликати поліцію.

Якщо працівники облгазу все ж перекрили трубу під приводом витоку газу, треба звернутися до Оператора ГРМ із проханням повідомити, на якій підставі припинено газопостачання та вимогою поновлення газопостачання.

За письмовим зверненням клієнта Оператор ГРМ повинен здійснити відновлення газопостачання впродовж двох робочих днів у містах та п'яти календарних днів у сільській місцевості (за умови усунення порушень, якщо такі існують).

Якщо газопостачальне підприємство відмовиться від поновлення газопостачання, споживач може звернутись зі скаргою на дії Оператора ГРМ до НКРЕКП, вимагати здійснити підключення газу та просити провести позапланову перевірку облгазу щодо виконання ним ліцензійних умов.

На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням COVID-19, та впродовж 30 днів від дня його відміни забороняється, зокрема:

- нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;

- припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України в разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Контакти НКРЕКП - за посиланням: https://www.nerc.gov.ua/?id=6911.

Також абоненти можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за номером 1545 та залишити там своє запитання з метою врегулювання їх на рівні Кабінету Міністрів України. Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово.

Усі річні ціни на газ: з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року

Львівгаз збут повідомив про вартість кубометра газу

Нафтогаз повідомив річну ціну газу: на три копійки дешевше

Річний тариф на газ збільшився: хто в цьому зізнався

Компанія-лідерка зволікає з оприлюдненням фіксованої річної ціни природного газу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів