Річний тариф на газ збільшився: хто в цьому зізнався

11:14 25 квітня 2021 р.

Фото до новини

Постачальники газу почали оголошувати ціну ресурсу для населення в межах обов'язкового річного пакета.

Згідно з даними моніторингу сайтів близько 70 газопостачальників, проведеного агентством "Інтерфакс-Україна", наразі базовий річний тариф оголосило ТОВ "Торгова електрична компанія" ("ПЕК", Київ), встановивши тариф у розмірі 10,8 грн/куб.м з ПДВ, але без урахування транспортування, а також ТОВ "Чернівецька обласна енергопостачальна компанія" - 13,5 грн/куб.м з ПДВ та транспортуванням, пише Dailylviv.

Місячні тарифи цих компаній на травень становлять відповідно 9,9 грн/куб.м (з ПДВ, без транспорту) і 8,5 грн/куб.м (з ПДВ і транспортом).

Також тариф на травень оголосило ДП "Евода Трейд" КП "Луцькводоканал" - 9,85 грн/куб.м з ПДВ (щодо транспортування даних немає).

Як повідомлялося, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на своєму засіданні, 7 квітня, затвердила постанову про внесення змін до Правил постачання природного газу і типову угоду постачання газу, якими прописала правила дії обов'язкових з 1 травня поточного року річних пропозицій з продажу газу побутовим споживачам.

Згідно з постановою, постачальники газу зобов'язані до 25 квітня оприлюднити на власних веб-сайтах ціну газу і іншу інформацію про річну пропозицію.

Термін дії базової річної пропозиції не залежить від початку поставки газу споживачеві і триває до 30 квітня.

Постачальник упродовж періоду дії базової річної пропозиції не має права підвищувати ціну.

НАК "Нафтогаз України" і найбільший постачальник - компанія "ЙЕ Енергія" Дмитра Фірташа, яка є оптовим постачальником, зокрема і для низки регіональних газзбутів, що працюють під брендом "Твій газзбут", наприкінці березня підписали угоду про купівлю-продаж природного газу, зазначивши, що це дозволить учасникам ринку запропонувати населенню ресурс за фіксованою ціною протягом року.

У "Нафтогазі" тоді зазначили, що за дорученням уряду група завершила розробку ринкового рішення, яке зможе захистити домогосподарства від сезонних стрибків ціни на газ під час наступного опалювального сезону, а також від зростання цін, що спостерігається через відновлення світової економіки.

За оцінкою НАК, перевагами такого тарифу зможуть скористатися всі побутові споживачі, оскільки група надасть рівні можливості для всіх газопостачальних компаній, щоб вони могли розробити власний річний тарифний план. "Нафтогаз" готовий надати можливість купувати газ постачальникам, які працюють на роздрібному ринку для населення.

Усі річні ціни на газ: з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів