Неможливо проконтролювати, куди міська влада Львова витрачає гроші, - депутатка

20:01 17 червня 2020 р.

Фото до новини

Членкиня постійної комісії із питань гуманітарної політики, голова групи “Позафракційні” у Львівській міській раді Олена Пасевич не вірить, що кредит ЄБРР, якого домагається мер Андрій Садовий, буде використано за цільовим призначенням.


Відео: Львівський пресклуб

Депутатка Львівської міської ради Олена Пасевич заявила, що впродовж чотирьох років кожен розгляд міського бюджету приймався дуже складно.

За її словами, дуже великі кошти місто закладає у статутний капітал. Але є проблема – немає чіткого визначення - яка саме сума йде на ті чи інші видатки. І коли вона як депутатка намагалася отримати відповідь, то конкретних розшифровок їй не надавали.

Під час пресконференції “Оплата праці працівників львівських комунальних підприємств в умовах пандемії” 17 червня у Пресклубі Олена Пасевич навела приклад із будівництвом будинку для родин загиблих та поранених учасників АТО та Революції Гідності.

- Я довго не могла зрозуміти, скільки ж обійшлось будівництво цього будинку, - сказала Олена Пасевич. - У перший рік закладено 15 млн грн у статутний капітал, другий рік - 30 млн грн, третій рік -  ще 60 млн грн. Виникає запитання: скільки ж треба на будинок? В загальному будинок обійшовся в 50 млн. Але ж це не так, бо ми постійно «вливали» в статутний капітал кошти. При чому це можна було використати в інші види робіт, у тому числі й на зарплати не лише тих, хто був пов’язаний з будівництвом, а й на інші супутні речі. І проконтролювати це насправді неможливо!

Депктатка Пасевич не розуміє, як в таких умовах депутат має виконувати свою контрольну функцію? І як вона має пояснити своїм виборцям, що будинок обійшовся у 50 млн грн, тоді як в статутний капітал комунального підприємства заклали понад 100 млн?

Відтак, вона має сумніви щодо того, наскільки прозоро використають за призначенням кредитні гроші від ЄБРР, якщо міська влада їх все таки візьме.

- На минулому засіданні, на відміну від колег, ми, позафракційні депутати, підтримували питання щодо надання кредиту ЄБРР, - сказала Олена Пасевич. – І при цьому ми вносили правку про те, щоб було цільовий розпис, на що йде кожна копійка коштів. Але варто дати людям меседж про те, що це не є конфлікт, і ми не проти людей (в тому числі, і працівників комунальних підприємств – ЩЛ). Основне, це цільове використання. Якщо це робиться для користі громади міста — немає питань. Але ми маємо бути переконані, що це все робиться для користі громади і тут нічого не приховано.

Довідково

19 червня на пленарному засіданні ЛМР розглянуть питання про кредит ЄБРР у 20 млн євро позики (це майже 700 млн грн) – ці кошти хочуть спрямувати на зарплати працівників АТП-1, “Львівелектротрансу”, “Львівводоканалу” та “Львівтеплоенерго”.

Як запевняють у мерії, коли у Львові планували бюджет, потрібно було 472 млн грн. Однак, зараз профінансовано лише 240 млн грн, оскільки пандемія коронавірусу вдарила по економіці підприємств, які недоотримали очікуваних прибутків. Утім, більшість депутатів з таким станом речей не погоджуються. Вони вважають, що місто має гроші на виплату працівникам комунальних підприємств, і брати кредит недоречно.

Міський голова Львова і його адміністрація зловживають лізингом - без тендерних процедур, - вважає депутат ЛМР Валерій Веремчук.

Керівники комунальних підприємств Львова отримують по 120-150 тис грн за місяць, інші працівники - 7 тис грн, - заявив депутат ЛМР Петро Адамик

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів