Найдорожчі стадіони України в час війни: Львівщина - лідер

13:49 5 вересня 2023 р.

Фото до новини

427 млн грн бюджети вділили на 8 стадіонів.

Про це розповів сайт Трибуна, пише Dailylviv.com.

19 липня цього року державне підприємство «Арена Львів» оголосило тендер на «капітальний ремонт підлогового покриття відкритої частини променади Західної трибуни», який треба зробити до кінця вересня. Вартість — 12.2 млн грн з держбюджету.

Переможцем стала київська будівельна фірма «Зизифус», яка — увага! — вперше брала участь в державному тендері. При цьому пропозицію їхнього єдиного конкурента в цьому випадку — чернівецьку компанію «Мап-Буд» — відхилили. Хоча та пропонувала виконати роботи за меншу суму (9.5 млн), та й загалом є досвідченим учасником в держзакупівлях.

Причину замовлення та його доцільність з боку «Арени Львів» прокоментував заступник директора стадіону Юрій Майборода:

«Враховуючи те, що будівництво «Арени Львів» виконано не дуже добросовісно, то вже упродовж багатьох років споруда руйнується: протікає, нищиться перекриття, дороге обладнання піддається зовнішнім впливам. Словом, тут багато проблемних питань, пов'язаних з функціонуванням споруди.

Якщо не зробити зараз ці роботи, не захистити її від руйнівного впливу середовища (а це і дощ, і сніг, і паморозь), то потім набагато більше втратимо, ніж зараз залучимо частину коштів та врятуємо те, що потім, можливо, і не відновиш. Тобто, треба не допустити до руйнації.

Я теж думаю над тим, чи варто витрачати гроші, якщо є більша потреба підтримати військо. Але якщо ці кошти виділені цільово і вони не можуть бути використані в інший спосіб, то це все залежить вже не від нас. Керувати Кабінетом міністрів я не можу. Такі рішення приймають, а ми вже виконавці цих рішень. Правильно це, чи ні, будуть розбиратися вже після перемоги».

У липні минулого року Яворівська міська рада затіяла «капітальний ремонт трибуни для глядачів на стадіоні ім. Є. Смука». На це виділили з місцевого бюджету 23.3 млн грн. В умовах тендеру йшлося про те, що підрядник — місцева будівельна фірма «Житло Буд Сервіс» (виграли в єдиного конкурента, який пропонував ремонт за меншу на один мільйон суму) — повинен виконати роботи до кінця 2022 року. На ділі вийшло на пів року пізніше. І відремонтували не лише трибуну.

На відкритті стадіону після ремонту місцева влада наголосила, що це стало можливим у рамках президентської програми «Велике будівництво». Тобто, все планувалось ще до початку повномасштабного вторгнення.

Власне, на цьому й наголосили у міськраді Яворова на сторінці тендера ще рік тому:

«Капітальний ремонт по даному об’єкту розпочато ще у 2021 році. В ході виконання робіт виникла потреба у коригуванні проєкту. На даний час стадіон не придатний для використання.

Яворівська міська рада з початку бойових дій усіма можливими способами підтримує та допомагає ЗСУ – амуніцією, транспортними засобами, медикаментами, формою, засобами індивідуального обмундирування. Міською радою (рішення №2386 від 22.07.22р.) на підтримку військових формувань спрямовано 67 млн грн».

Серед лідерів цього сумнівного рейтингу - Новояворівськ, який цього місяця укріпив цей статус ще однією дорогою реконструкцією (нею займеться уже знайома нам фірма «Житло Буд Сервіс»).

Місцева міськрада вирішила реконструювати стадіон ім. О. Русина у Новояворівську у травні цього року, коли запустила відповідний тендер. І реконструювати масштабно.

Мова і про демонтаж трибун, світлових опор та огородження, і про будівництво нових, і про перестелення газону та бігових доріжок, і про облшатування майданчиків для баскетболу, волейболу, гандболу та тенісу. Коротше, грандіозно, адже закінчити роботи планують мінімум до кінця 2025 року.

Підрядником проєкту стала будівельна корпорація «РСГ» з міста Ківерці на Волині. Заснована три роки тому компанія тільки у 2023 році почала брати участь в тендерах від місцевих органів самоврядування. Здебільшого в самих Ківерцях.

У Новояворівську їм довірились, зійшовшись на вартості в 90 млн грн за роботу (місто готове було заплатити 91.5 млн). Правда, цим договором також зацікавилась Держаудитслужба, яка на початку серпня звернулась до замовників з Новояворівської міської ради за деталями договору між сторонами.

Пояснення: на обурення, що такі величезні витрати на стадіон не є доречними в час великої війни проти Росії, мер Новояворівська Богдан Мацелюх відповів:

«Станом на сьогодні скерували для військових частин понад 190 млн грн. Щобільше, цього року ми віддаємо 270 млн реверсної дотації до державного бюджету. Тому я вважаю, якщо ми віддаємо майже пів мільярда гривень, то якісь ремонти наша громада має право роботи.

От зараз відкривається фінансування на соціальну інфраструктуру з державного бюджету. Коли ми беремо участь у державній програмі, то, наприклад, 20% ми платимо з власного бюджету, решта – з державного. Тож ще раз кажу щодо стадіону: ніхто не збирався будувати його за свої кошти, бо у нас їх нема».

І все ж щось пішло не за цим планом, бо 23 серпня стало відомо, що сторони за спільною згодою домовились про розірвання договору за цим тендером.

У фінансовому атирейтингу України ще 5 стадіонів:

Центральний стадіон в Ківерцях, Волинь - 145 млн грн.

Центральний стадіон, Житомир — 69.9 млн грн.

Стадіон ДЮСШ «Зміна», Київ — 44,2 млн грн.

Стадіон «Авангард», Рівне — 28.6 млн грн.

Стадіон «Тиса» в смт Буштино, Закарпаття — 14.6 млн грн.

Фонтани зачекають: Зеленський відреагував на скандали з видатками бюджетів

Садовий визначив, на що з гаманця Львова даватимуть гроші

У Милятичах Солонківської тергромади відремонтують школу для переселенців за завищеними цінами

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів