На ринку газу залишать ті компанії, які матимуть понад 100 тисяч абонентів, - законопроєкт

20:57 14 січня 2021 р.

Фото до новини

На теперішньому етапі ринок газу потребує ситуативного коригування з боку держави, вважають депутати Верховної Ради.

Народна депутатка Роксолана Підласа написала у ФБ актуальний пост перед зустріччю депутатів партійної фракції "Слуга народу" з членами Національної комісії з державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП): "50% домогосподарств використовують газ для опалення. Кілька думок з цього приводу.

Ціна газу

Уряд пропонує тимчасово встановити граничну ціну газу для населення на рівні 6,99 грн (це фактично мінімальна ринкова ціна газу в січні). Найбільше від цього виграють побутові споживачі, які обслуговувались у приватних газзбутах. Їхня ціна за тисячу кубометрів у січні - від 6 990 до 10 800 грн. Середньозважена - 9 618 грн. Різниця - за рахунок скорочення прибутку газзбутів.

Так, це не ринковий механізм. З іншого боку, а примусово утримувати споживачів, які хочуть перейти до іншого постачальника - це хіба ринок? Ринок газу є очевидно недосконалим зі взаємним монопольними перекосами (винятковий доступ одних гравців до більш дешевого газу, і винятковий доступ інших - до абонентської бази). На даному етапі ринок газу потребує ситуативного коригування з боку держави. 

Тариф на доставку газу 

НКРЕКП повинна знизити цей тариф - іншого варіанту немає. Депутати не бачили розрахунків НКРЕКП: чому вони вважають, що тариф має бути саме такий? Чому тариф був піднятий до того, як облгази розрахувались за своїми боргами перед державою? Фракція і члени енергетичного комітету неодноразово висловлювали свої сумніви щодо обґрунтованості тарифу і соціального ефекту від різкого підвищення ціни (в 2 рази з початку 2020 року). Сподіваюсь, сьогодні ми або почуємо переконливе обгрунтування на зустрічі фракції з НКРЕ, або дійдемо згоди про зниження тарифу.

Що може зробити парламент з тарифом на доставку?

Як показала практика, маленькі постачальники газу - завищують ціни, тому що розподіляють свої адміністративні витрати не на 200 тис абонентів, а на 10 тис. Наприклад, у Полтавській області працює 4 «облгази», у підсумку у трьох із них тарифи суттєво вищі середніх в Україні. Тому парламенту буде запропонований законопроект про так звані “малі облгази”: природна монополія по розподілу газу – це не менше 100 тис. споживачів.

Нафтогаз міг зменшити зимовий тариф до 4,7 грн за кубометр, але хтось не захотів

У 2020 році природним газом торгували вже 372 компанії. Найбільше - Нафтогаз Трейдинг

Нафтогаз загарантував чотири ціни для всіх побутових споживачів газу

Лише 3% споживачів змінили постачальника газу. Облгази штрафують за монополізм

Львівгаз - третій за дохідністю у групі компаній Фірташа

Між Фірташем і Коломойським: як побутовому споживачеві вибрати постачальника газу з найменшими ризиками (відео)

Як безболісно змінити газопостачальника і чи варто це робити?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів