Мінсоцполітики блокує гуманітарні вантажі для українців

13:02 8 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Закордонні донори частково або повністю призупинили ввезення в Україну гуманітарних вантажів, які перенаправляються в Польщу та інші країни Східної Європи. Львів'яни-доброчинці звернулися за допомогою до президента, прем'єр-міністра і голови ВР.

На Львівський митниці зараз затримано на невизначний строк 40 гуманітарних вантажів для соціально незахищених людей. А митниця лише впродовж трьох місяців тримає на складі такі вантажі безкоштовно, а потім застосовує до його одержувачів штрафні санкції. Одна з громадських організацій із Бродів таким чином вже заборгувала митниці понад 100 тисяч (!) євро. Сьогодні закордонні донори частково або повністю призупинили ввезення в Україну гуманітарних вантажів, які перенаправляються в Польщу та інші країни Східної Європи. 

Мінсоцполітики ще навесні заспокоювало всіх доброчинців, що завдяки постанові Кабінету Міністрів України № 241, прийнятій 25.03.2013 р., проблеми з оперативним визнанням гуманітарних вантажів будуть усунуті. За цією урядовою постановою Мінсоцполітики повинен погоджувати одержані документи на вантажі за 5 днів і надсилати проект рішення, переліки, а також документи в електронній формі центральним органам виконавчої влади та Національному банку для опрацювання. Після одержання погодження від них Мінсоцполітики має прийняти рішення протягом одного дня. Але цього, на превеликий жаль, немає. 

Представники благодійних, громадських і державних установ Львівської області 8 жовтня на засіданні у Львівському прес-клубі прийняли звернення до президента, прем'єр-міністра і голови Верховної Ради з тим, щоб вирішити цю критичну ситуацію з гуманітарними вантажами. Цього вкрай потребують діти-сироти, безхатченки, хворі, ув’язнені та інші соціально незахищені громадяни України. 

Раніше питання про впускання на територію України гуманітарних вантажів вирішували гуманітарні комісії, які працювали в областях. Тепер їх розформували - всі рішення приймаються у Києві. 

Це звернення, сподіваються учасники круглого столу, зважаючи на невідкладність, завтра буде також зачитане у Верховній Раді народним депутатом Михайлом Хмілем, який представляє у парламенті Львівщину і ВО "Батьківщина". 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів