Метикують на трьох: львівський бізнесмен пояснив справжню «прозорість» тендерів від міської влади

21:39 25 вересня 2020 р.

Фото до новини

Навіть розвинені міста США і Сингапуру живуть у кредит і нічого поганого у цьому немає. Але якщо у цивілізованих країнах світу кредитні кошти використовують для розвитку промисловості, інфраструктури, бізнес- стартапів в індустрії, освітніх проєктів, то у Львові левову частку позичених грошей банально «проїдають».


Відео: Львівський пресклуб

Ігор Дулин, співзасновник західноукраїнської бізнес-школи “West Ukrainian Business School WUBS”, представник партії “Слуга народу”, застерігає, що при такому господарюванні Львів ніколи не вилізе із боргової ями:  

- За кредити розплачуються мешканці міста, і влада мала би давати їм своєрідний бізнес-план. Ще перед тим, як позичати, мають прописати і оприлюднити: на що витрачатимуть, яка з тих коштів буде ефективність - соціальна, економічна. І як саме збираються повертати, які наслідки це матиме для міста. Якщо складати такі плани, то більшість позик мешканці, я думаю, зупинять ще на стадії намірів.

На переконання Ігоря Дулина, перш, ніж позичати, варто думати, як дати раду тими коштами, що місто має, пише DailyLviv.

- У Бюджетному кодексі закладена межа у 10%  – саме таку максимальну суму від бюджету може взяти місто. Коли місто має віддати 1,2 млрд. грн лише на обслуговування кредиту (це просто відсотки, без «тіла») при бюджеті розвитку у 2 млрд. грн, це свідчить про те, що їх витратили безвідповідально, – наголосив він.

Врятувати ситуацію, на думку Ігоря Дулина, можуть дві речі: фаховий менеджмент міської влади і абсолютна публічність стосовно обігу грошей.

- Наразі фаховість львівських чиновників викликає величезні сумніви. А говорити про публічність і звіт перед громадою за позичені й витрачені кошти просто смішно. Я простежив за проведенням тендерів у Львові, і все є доволі сумно. У той час, коли чиновники рапортують, що проводять тендерну процедуру чесно і відкрито у системі PROZORRO як бізнесмен я бачу інші речі. Середня кількість учасників по кожній закупівлі – три. А що це може означати? Що є фірма, яка цей тендер має виграти, є її статист і ще хтось незрозумілий третій. Допоки ось так «метикуватимуть на трьох», місто буде у боргах і постійно братиме кредити на будь-яку потребу, – наголосив бізнесмен.   

Ці думки Ігор Дулин висловив на засіданні «Кредитна історія Львова: які борги розвивають місто, а які - нищать?», яке відбулось  у Львівському пресклубі.

Борги Львова розписані на 20 років: їх віддаватимуть навіть ті львів'яни, які не народилися.

Міська влада Львова бере в ЄБРР кредити під завищені відсотки, - депутат облради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів