Львів поєднає 4 транс’європейські транспортні напрямки: до Констанци, Кракова та Варшави, Братислави і Будапешта

19:17 6 червня 2023 р.

Фото до новини

Єврокомісарці з питань транспорту презентували концепцію розвитку залізничного хабу у Львові.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Зважаючи на будівництво євроколії у Львівській області, Львів має унікальний шанс стати хабом, який поєднає 4 транс’європейські транспортні напрямки: до Констанци (Румунія), Кракова та Варшави (Польща), Братислави (Словаччина) і Будапешта (Угорщина). Для цього потрібно розвивати чинні та збудувати нові залізничні вузли, які стануть серцем як пасажирських, так і вантажних переміщень. Львів пропонує облаштувати хаб у Скнилові, оскільки тут є можливість збудувати ще й вантажний термінал. Також цей проєкт передбачає запуск рейкового експреса, що з’єднає залізничний вокзал з міським аеропортом.

«Нам важливо, щоб Україна була з'єднана з Європейським Союзом не лише автошляхами, але й залізницею. Це крок до повної інтеграції з ЄС, де активно планують розбудову сполучення з Україною.

Європейська колія має закінчуватися на східних кордонах України, а не на західних.

Тому сьогодні ми презентували комісарці концепцію інтеграції Львова у європейські транспортні коридори. Львів має потенціал  стати центром такої міжнародної мережі.

Пропонуємо поєднати одразу 4 стратегічні європейські транспортні напрямки.

Також важливо правильно визначити роль транспортних хабів, які візьмуть на себе головне навантаження. Попередньо можу сказати, що один із таких хабів планується у Скнилові. Мова як про пасажирські, так і вантажі перевезення. Роботи багато і результат залежить від багатьох факторів. Але якщо все вдасться, то це вже буде на роки. Від цього залежить наша безпека, наш розвиток і наше майбутнє», - зазначив міський
У міській раді Львова наголосили, що в сьогоднішніх реаліях розвиток та  інтеграція місцевої транспортної інфраструктури з європейською дозволить зробити внутрішні та міжнародні переміщення безпечними, швидкими та комфортними. А також – значно підвищити потужності вантажних перевезень.

Окрім розвитку залізничної інфраструктури, Єврокомісарці презентували проєкт з добудови транспортного кільця навколо Львова, зокрема, північної гілки автомобільної дороги.

Адіна-Йоана Велян наголосила, що Україна вже може подавати заявки до ЄС щодо фінансової підтримки інфраструктурних проєктів.

Додамо, сьогодні у Львові Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та Єврокомісарка з питань транспорту Адіна-Йоана Велян підписали угоду про участь України у програмі Європейського Союзу «Механізм «Сполучення Європи». Тепер Україна має можливість залучати фінансування ЄС для підтримки розвитку високопродуктивних, стійких і ефективно взаємопов’язаних транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.

Для євроколії Варшава – Львів бракує рухомого складу

Зі Львова до Варшави потягом через Брюховичі і Рава-Руську

Європейська вузькоколійка від Рава-Руської до Львова коштуватиме 50 мільйонів євро

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів