Кожне четверте підприємство зменшить зарплату працівникам

18:18 25 березня 2020 р.

Фото до новини

Кожне третє підприємство шукатиме іншу нішу для бізнесу в час карантину.

Сьогодні на засіданні Уряду було прийнято рішення до 24 квітня продовжити карантин та запровадити режим надзвичайної ситуації на всій території України. Європейська Бізнес Асоціація на початку тижня провела експрес-опитування підприємців, щоб з’ясувати, як вже вплинув карантин на їхній бізнес та якою буде реакція на його продовження.

Так, майже половина компаній (48%) вже зафіксувала від 20% до 50% втрат від доходів. Ще 16% прийняли рішення про зміну заробітної плати персоналу, а 14% - про скорочення штату. Базуючись на результатах опитування, вже зараз реакція бізнесу на таке рішення КМУ буде такою: 23% планують зменшувати заробітну плату працівників, 17% - скорочувати штат, ще 6% - частково закривати бізнес, при цьому 23% не планують жодного скорочення чи зменшення, а 31% шукатимуть нові ніші для розвитку.

«Очевидно, зупинка економічної активності вже впливає як на окремі бізнеси, так і на економіку в цілому, що в перспективі може позначитись і на благополуччі населення. А якщо жорсткі обмежувальні заходи триватимуть ще місяць, то найпесимістичніші прогнози можуть виявитись ще дуже навіть оптимістичними. Адже запас міцності в компаній починає закінчуватись, а у малого бізнесу – його немає вже. Тому, разом з порятунком життів варто думати й про порятунок економіки», - прокоментувала Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейсько Бізнес Асоціації.

Так, за попередніми оцінками, базовим прогнозом наслідків карантину є скорочення ВВП країни на 4%, а за менш оптимістичного сценарію падіння може скласти до 9%.

Тим часом, як повідомляв "Щоденний Львів",  Уряд рекомендує не звільняти працівників державних органів та підприємств під час карантину.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів