Кожен львів’янин має сплатити 9 350 грн через кредити Львівської міської ради, - Синютка

23:18 28 вересня 2020 р.

Фото до новини


Фото: Львівський пресклуб

Кожен львів’янин має сплатити 9 350 гривень через кредити Львівської міської ради. Чиновники мерії свідомо залізли у кишені і гаманців жителів міста, набираючи все нові й нові кредити, які скеровують не на прибуткові проєкти, а фактично проїдають.


Відео: Ль

Крім того, викликає сумнів, чи справді всі кошти витрачаються на потреби міста, чи менеджери Садового банально гріють на них руки.

Так вважає Олег Синютка,  народний депутат України, кандидат на посаду Львівського міського голови, пише DailyLviv.

Під час пресконференції  «Заборгованість Львова – як Садовий веде місто до банкрутства?» , яка відбулась у Львівському пресклубі, він наголосив на необхідності створення Громадської комісії з аудиту фінансів Львова, куди мають увійти найліпші економісти, які спеціалізуються на фінансах місцевого самоврядування.

- Після проведення аудиту ми, нова влада Львівської ОТГ, запропонуємо найкращий спосіб виведення фінансів міста з кризи і конкретний план розвитку Львова. А Садовий відповідатиме за те, що забрав майбутнє у Львова, його теперішніх мешканців і їхніх дітей, –  сказав Олег Синютка.

Проте, уваги лише однієї громадськості до дій нинішньої влади недостатньо, вважає нардеп. Діями Садового і його команди мусять зацікавитись правоохоронні органи.

- Мова не лише про безграмотне управління, а про відвертий обман львів’ян. Такі дії не повинні залишатися безкарними, – наголосив він.

Як приклади такого обману Олег Синютка назвав ремонт вулиць Личаківської і Мечникова. Як колишній заступник Андрія Садового він щиро не розуміє, чому вартість шматка доріг на цих вулицях коштує в рази більше, ніж ремонти Стрийської, Кульпарківської, Володимира Великого та низки інших, якими він керував свого часу. Скандал зі заміною автентичної бруківки на вулиці Степана Бандери також викликає у Синютки безліч запитань. Крім того, у разі перемоги на виборах голови Львівської ОТГ він пообіцяв ретельно переглянути вартість товарів, які мерія закупила у лізинг.

- Лізинг – це чудовий спосіб обійти тендерну систему.  Ось чому в Ратуші так його люблять. Будемо розбиратися по кожній закупівлі: яка реальна вартість медичного обладнання, стільців у сесійній залі і всього решта і скільки за це заплатили бюджетними коштами, – сказав він.

Детально проаналізувавши фінансовий стан міста, Олег Синютка озвучив невтішні числа:

- Станом на 26 вересня 2020 року заборгованість міста за місцевиими боргами та гарантіями складає величезні 5 мільярдів 400 мільйонів гривень. Якщо ж додати відсотки, які треба буде сплатити за користування цими кредитними коштами, то це вже - 6 мільярдів 770 мільйонів гривень. Міська влада гроші в кредити бере, а щоб їх віддати, то кожен львів’янин – від найменшого до найстаршого – має сплатити 9 350 гривень. Близько 84 % боргів взяли у валюті. Але Львів не має валютних надходжень до бюджету! Тому такі борги зростають і зростатимуть постійно. Позичати у валюті, а не в гривні - це груба економічна помилка. А те, що обслуговування кредиту становить космічні 18-19% річних замість 2-3% - просто катастрофа для економіки міста.

Нардеп нагадав, що працюючи в мерії, такого боргового колапсу навіть уявити не міг:

- Від  січня 2015 року боргові зобов’язання міста становили лише 784 мільйони гривень. А впродовж 2015-2019 років вже маємо майже 7 мільярдів. Як треба було господарювати, щоб лише за 5 років у понад 8 разів збільшити цей борг?! – дивується колишній заступник Садового.

Відтак, наголосив Олег Синютка, міська влада веде Львів у неправильному  напрямку:

- Місто живе в борг, інфраструктура не відновляється, за останні роки в місто не зайшли жодні інвестиції. А саме - інвестування, а не постійні кредити, є ознакою здорової економіки міста.

Він закликав львів’ян зважити на це і відповідально приймати рішення на місцевих виборах 25 жовтня.

Зарплати людей Садового мінімум у 10 разів перевищують середню зарплату у промисловості.

Садовий уже заробив посаду в Синютки.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів