Коронавірусна криза - найглибша після Другої світової війни, - Світовий банк

21:52 8 червня 2020 р.

Фото до новини

Згідно з прогнозом Світового банку, глобальний ВВП скоротиться на 5,2 відсотка в 2020 році, що є найбільшим спадом з часів Другої світової війни. У випадку появи другої хвилі поширення коронавірусної інфекції показники цього року буду ще меншими, а зростання у наступному році більш слабким.

Пандемія коронавірусу і карантинні заходи, запроваджені для її стримування, стали різким і масштабним шоком для світової економіки, зануривши її в глибоку рецесію. Про це йдеться в опублікованому у понеділок, 8 червня, огляді Світового банку (СБ) "Перспективи світової економіки".

Згідно з прогнозом СБ світовий ВВП скоротиться на 5,2 відсотка в 2020 році, що є максимальним падінням з часів Другої світової війни. У січневому прогнозі СБ прогнозував зростання світової економіки на 2,5 відсотка в поточному році. Таким чином, у червні прогноз був погіршений на 7,7 процентного пункту.

Падіння світової економіки на 5,2 відсотка цього року стане четвертим найгіршим глобальним спадом за останні 150 років. Глибше світова економіка падала лише під час великої депресії 1930-х років і у періоди після Першої і Другої світових війн, коли економіки багатьох охоплених війною країн були спустошені, передає агенція AP.

У Світовому банку зазначають, що економічна активність в розвинених країнах цього року, ймовірно, скоротиться на сім відсотків. У країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, зменшення ВВП в поточному році очікується на рівні 2,5 відсотка.

Скорочення глобального показника доходу на душу населення очікується на рівні 3,6 відсотка, що призведе до того, що кількість людей у світі, що перебувають за межею бідності, збільшиться на 70-100 мільйонів осіб.

"Найскладніше доводиться тим країнам, в яких перебіг пандемії прийняло особливо важкий характер, а також державам, серйозно залежним від світової торгівлі, туризму, експорту сировини і зовнішнього фінансування", - йдеться в доповіді Світового банку.

Також економісти Світового банку попередили, що їхній прогноз базується на припущенні, що спалах коронавірусу добігає кінця, і економіка буде рости порівняно швидко після того, як країни скасують карантинні обмеження. У випадку появи другої хвилі поширення коронавірусної інфекції показники цього року буду ще меншими, а зростання у наступному році більш слабким.

Про це повідомила DW.

Заробітчани з України масово йдуть в Польщу на роботу: піший перехід на Львівщині не впорується (відео).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів