Хто зі Львова може потрапити до списку Магнітського за переслідування релігійної громади (відео)

09:53 4 листопада 2021 р.


Відео: Львівський пресклуб

Міжнародний круглий стіл з питань релігійної свободи аналізуватиме у Вашингтоні багаторічний львівський конфлікт між церквою «Гефсиманія» і ТзОВ «Сафо». Він дасть оцінку діям суддів, посадовців і підприємців, причетних до цієї справи.

Відповідного листа-звернення про розгляд цієї справи скерував до США зі Львова Сергій Косяк - представник американської правозахисної організації «LYNC» і президент ГО «Міжнародний центр допомоги», пише Dailylviv.com. Підписи під цим зверненням поставили відомі представники різних церковних конфесій та громадські активісти. Підписання листа у Вашингтон відбулося в ході пресконференції у Львівському пресклубі. 

Це не банальний земельний конфлікт між євангелійською церквою і бізнесменом-готельєром, вважають експерти «LYNC». Це – справа, що містить ознаки релігійного переслідування і тиску на церкву, а також можливу корупційну складову. Такого висновку дійшли експерти, ретельно вивчивши всі обставини багаторічної майнової суперечки. Фабрикація судових рішень проти громади євангельської церкви, відчуження церковної власності, переслідування релігійної меншини з боку корумпованих державних структур – усі ці факти мають згодом перевірити у Вашингтоні. 

Якщо їх підтвердять й дадуть справі подальший хід, то до так званого «списку Магнітського» ризикують потрапити власниця ТзОВ Тетяна В’язовченко, суддя Львівського господарського суду Ольга Щегельська, а також низка працівників Держгеокадастру, яких звинувачують у фальшуванні документації. А це – санкції, які, зокрема, обмежують пересування осіб цивілізованим світом.  

- У законному порядку церква не змогла домогтися справедливості, оскільки в період з 2002 до 2007 років релігійна громада отримала несприйняття з боку чиновників Львівської міської ради, які неодноразово висловлювалися, що євангелісти належать до «неправильної віри», й тому всіляко ігнорували вирішення цього питання,  –  зацитував Сергій Косяк частину листа-звернення. 

Сергій Косяк пояснив, що цю земельну ділянку церква брала під свої духовні потреби: проведення обрядів, ритуалів. Але через дії бізнесмене-рейдера і корумпованих чиновників користуватися нею не може. Тому йдеться не лише про рейдерство, але й про прямий утиск релігійних свобод. 

-У 2019 р. ТОВ «Сафо» подало на церкву «Гефсиманія» до суду з вимогою дозволити йому проїзд церковною територією, але інспектор Держгеокадастру зробив фальшивий акт, що, мовляв, церква порушує закон користування землею, – читаємо далі у листі-звернення до Вашингтону. –  Була також ще низка інших сфальшованих документів різними державними структурами і як результат – 9 серпня 2021 року Господарський суд Львівської області, в особі судді Щегельської, ухвалює рішення в земельному конфлікті на користь рейдерів фірми «Сафо», які забирають практично всю територію, яка перебуває в постійному користуванні Християнської євангельської церкви «Гефсиманія». На сьогодні відкрито 4 судових провадження, одне –  проти церкви, 3 – проти різних державних структур. Але оскільки окремі державні структури в Україні цілковито корумповані і припинили виконувати свої функції, ми не можемо розраховувати на справедливе рішення. 

Від 2008 року Львівська міськрада з новим мером і оновленим депутатським корпусом визнають помилку своїх попередників. Нині вони підтримують «Гефсиманію», а не «Сафо». Проте, розплутати довгий клубок суперечок, які тривають уже 19 років, не так просто. З рішенням судді Львівського господарського суду про те, що частину спірної ділянки потрібно віддати «Сафо» та ще й виплатити судовий збір і витрати позивача віряни «Гефсиманії» категорично не згідні. Вони звернулись до Західного апеляційного господарського суду, засідання у цій справі відбудеться 8 листопада. 

- Я упевнений, що колегія з трьох суддів розбереться і винесе рішення на користь церкви, – вважає адвокат Юрій Стех. – Для будь-якого юриста очевидно, що суддя Щегельська при винесенні рішення проігнорувала низку важливих документів, які надала церква. Для прикладу, «Сафо» заявляє, що хоче отримати проїзд до свого готелю на Кульпарківській, 65 – бодай для пожежної машини, якщо трапиться біда. Але одна справа – проїзд спецтранспорту, і зовсім інша – вільний проїзд для працівників і клієнтів через територію церкви. А найцікавіше, що жодного готелю там… взагалі не існує! Фірма має на цій території автомийку, піцерію і будівлю поруч з церквою, яку, за її словами, лише збирається використати під готель. 

Які насправді наміри у бізнесменів, нікому невідомо, підкреслює Юрій Стех. Жодного документального підтвердження, що там справді буде готель, немає. 

- Тобто, суддя вважає законним, що вигаданий готель-привид буде користуватись чужою землею, а церква й місто ще й мають сплатити за це гроші у вигляді судового збору. Дуже дивне рішення. Крім того, «Сафо» сфальшувала висновки експертної комісії і ще кілька документів – а це вже кримінальна відповідальність. Але суддя до уваги цього не взяла, - сказав адвокат. 

Старший пастор «Гефсиманії» Валерій Марченко також сподівається на справедливе рішення апеляційного суду. 

- На сході України йде «гібридна війна», а у нашому випадку ми спостерігаємо за «гібридним рейдерством» –  сказав Валерій Марченко. – Якщо у лихі 90-ті роки землю чи інше майно забирали з пістолетами і автоматами, то нині все без крові – через суди і чиновників, за гроші. Клаптик за клаптиком, у нас поетапно забирають землю: 23 квадратних метри, потім ще 15, а далі ще 123… Сім судових позовів за 19 років – а справедливості знайти не можемо. 

Пастор попросив усіх небайдужих прийти у понеділок, 8 листопада, о 10.00 під стіни Західного апеляційного господарського суду, що по вулиці Личаківській, 81. 

- Це буде санкціонований мовчазний мітинг. Мирний протест проти несправедливості. Мовчання іноді має велику силу, – сказав Валерій Марченко. 

На підтримку євангельської церкви «Гефсиманія» виступили представники різних християнських конфесій. 

Олександр Кусий з Львівської архідієцезії Римської католицької церкви в Україні зауважив, що цим конфліктом мали б зацікавитись якнайбільше правозахисних організацій.  

- Малих чи найменших цього світу найлегше скривдити. А тут скривджують навіть не одну людину, а цілу спільноту. Так не має бути.

Отець Артемій Балбенюк, протоієрей, клірик Свято-Покровського кафедрального собору Православної церкви України у Львові, зазначив, що церква має бути об’єднаною у пошуках справедливості і він повністю в цій справі підтримує пасторів «Гефсиманії» та її вірян. 

Отець Юрій Бойко з УГКЦ підкреслив, що будь-які незаконні дії проти віри – страшний гріх: 

- Не буває забагато дерев, забагато квітів і забагато церков. Той, хто відбирає землю в церкви, – відбирає її у Бога. 

Депутат ЛМР Дмитро Колесник повідомив, що і адміністрація міста, і депутатський корпус цілком і повністю перебувають на боці «Гефсиманії». Він нагадав про ще один випадок – з Митрополичими садами, на територію яких також поклали око бізнесмени-забудовники. Не можна допустити, щоб будь-які церковні землі використовували за іншим призначенням, переконаний Дмитро Колесник.   

- Сьогодні під удар потрапила євангельська церква, завтра потрапить інша… Це може стати хворобливою тенденцією. Львів – туристичне місто, і ми хочемо, щоб у нас було більше готелів. Але – не за рахунок церкви. Не все у цьому світі вирішують гроші. Я закликаю суддів чесно розібратися у документах і винести законне рішення. У цій справі багато темних плям. Сьогодні ми винесли її на світло, – сказав Дмитро Колесник. 

Додамо, що, окрім правозахисників «LYNC», справою «Гефсиманії» зацікавилась ще одна міжнародна організація, а саме - ОБСЄ, представники якої стежили в онлайні за ходом пресконференції. Свої експертні висновки вони нададуть уже найближчим часом.  

Довідка 

9 серпня 2021 року Господарський суд Львівської області виніс рішення у земельному конфлікті між львівською фірмою «Сафо» та Християнською євангельською церквою «Гефсиманія» щодо частини ділянки на вул.Кульпарківській, 65 у Львові. Своїм рішенням суд повністю підтримав позов ТзОВ «Сафо» про встановлення постійного безоплатного земельного сервітуту, тобто надав цій фірмі право безоплатного користування частиною земельної ділянки, яка перебуває в постійному користуванні Християнської євангельської церкви «Гефсиманія».  Загалом конфлікт між «Гефсиманією і «Сафо» триває майже двадцять років. 

   

dailylviv.com

Військовозобов'язаний, резервіст, призовник матимуть новий єдиний документ

Українські підприємці сплатили у Польщі понад 5 мільярдів злотих податків

Білоруський сміттєвоз у Львові замінили на італійський

Закордонні підрозділи ДП «Документ» відновили видачу документів

Обмежити відвідування масових заходів. СБУ зробила п'ять застережень на Великдень

17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині. Де найбільше

Уночі військові рф запустили чотири ЗРК С-300 і тринадцять ударних БпЛА

Кінець четвертої повітряної тривоги на Львівщині у Страсну п'ятницю

Учетверте сирени сповістили про повітряну тривогу на Львівщині у Страсну п'ятницю

Фінішувала третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Третя повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Кабінет Міністрів оновив виплати військовослужбовцям

Просили 255 тисяч - продали за 15 млн. У Львові відбувся аукціон

На вулицях Миколайчука і Стрийській у Львові демонтують МАФи

Друга ракетна небезпека на Львівщині тривала пів години

Хто з чиновників отримає бронювання від мобілізації. Роз'яснення Міноборони

Нацбанк заборонив ломбардам приймати в заставу дрони та тепловізори

Друга повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Закінчилася перша повітряна тривога у Страсну п'ятницю на Львівщині

Надзвичайна пожежна небезпека на Львівщині

Повітряна тривога на Львівщині у Страсну п'ятницю

Була в суцільних ямах. У Львові відремонтували шматок дороги

У Львові відбудеться фестиваль «Флюгери Львова». Програма

Пожежа у Берліні (відео)

Кубіва та Шлапака мвс рф оголосило в розшук

За ухилення від військової служби судитимуть трьох депутатів

Уперше на Сихові відбудеться фермерський ярмарок

Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

Львів'янку зі скрипкою «Antonius Stradivarius» зупинили у Краківці

З якими хворобами мобілізовуватимуть. Перелік від Міноборони

У Львові іноземець погрожував бармену ножем, викрав виторг і втік

Британія та Україна розпочали переговори про 100-річне партнерство

Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

На Львівщині лікар допомагав ухилянтам уникнути мобілізації

Велика Британія переведе Львівщину в жовту зону, - Камерон у Львові (відео)

Міністр закордонних справ Великої Британії Камерон посадив у Львові робінію (відео)

Ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ отримав підозру

Підроблену горілку продавав в інтернеті. На Львівщині судитимуть ділка

У Сколівських Бескидах заблукали туристи з Києва

Загроза обороні країни. Польща проти залізниці з України до Гданська