Хто першим в Україні припинить інтернет-торгівлю тютюновими виробами

13:30 19 березня 2023 р.

Фото до новини

За законом здійснення роздрібної торгівлі такими виробами потребує наявності відповідного торгового приміщення.


Учасники круглого столу у Львівському пресклубі на тему "Презентація моніторингу кафе, барів і ресторанів Львова щодо дотримання закону “Про заборону куріння" обговорили також проблему продажу тютюнових виробів через інтернет-магазини. Про це пише Dailylviv.com.

Богдан Талатура, голова молодіжної ради при Львівській обласній військовій адміністрації, зауважив, що придбати тютюнові вироби через інтернет, на жаль, можуть навіть учні у віці від 14 років. Адже досягнення такого віку є підставою для того, щоб банк відкрив підлітку рахунок і оформив йому банківську карту. 

На це Дмитро Купира, директор ГО "Життя", зреагував нагадуванням про законодавчо врегульований порядок продажу тютюнових виробів в Україні. З цього законного порядку випливає, що продаж тютюнових виробів та електронних сигарет можливий тільки в місцях їх продажу. А місцем продажу визначено приміщення для тютюнових виробів, без визначення мінімальної площі, в якому установлений апарат зчитування. Тобто якщо продаж відбувається не в цьому місці, і суб’єкти – продавець і покупець не представлені у цьому місці, і відбувається продаж, то, на його думку, це порушення. 

- У тексті закону є заборона на встановлення тютюнових апаратів, і це зроблено для того, щоб знизити фізичну доступність до продажу, - каже  Дмитро Купира. - Я намагаюся вже деякий час знайти державний орган, щоб з’ясувати це питання: чи можна, чи не можна продавати тютюнові вироби поза межами відведених спеціальних місць, і донести цю інформацію до тих, хто продає тютюнові вироби - через інтернет. 

На мою думку, продаж тютюнових, електронних сигарет та нікотинових виробів через інтернет на сьогоднішній день має бути прямо заборонений. Наприклад, у Європі неможливо придбати тютюн та алкоголь через інтернет. А нас у якийсь момент з’явилися інтернет-продажі і про це ніхто не подумав. 

Олександра Штибель, начальниця відділ контролю за рекламою, дотриманням антитюнового законодавства головного управління Держспоживслужби в Львівській області, зазначила, що їхня структура стикається з такими випадками, коли неможливо визначити інтернет-продавця, бо, зазвичай, розрахунок відбувається на приватну банківську картку. 

- Тому ми й маємо такі зловживання у цій сфері, - констатує Олександра Штибель.   

Натомість координатор всеукраїнської кампанії "Молодь вільна від куріння" Олег Слабоспицький зауважив, що за бажання державні структури, які моніторять і контролюють дотримання законодавства в інтернеті, можуть легко з’ясувати і власника сайту, і провайдера, який надає послуги продавцям тютюнових виробів в інтернеті. 

Нагадаємо, що багато правників, які аналізують застосування закону "Про заборону куріння", констатують, що суб'єкт господарювання (у тому числі іноземний суб'єкт господарювання, який діє через свої зареєстровані постійні представництва) не може здійснювати продаж алкогольних напоїв (тютюнових виробів) через інтернет-магазин, оскільки відповідно до вимог чинного в Україні законодавства здійснення роздрібної торгівлі такими виробами потребує наявності відповідного торгового приміщення. 

Залишається відкритою відповідь на запитання, хто ж першим в Україні припинить інтернет-торгівлю тютюновими виробами?

У Львові назвали заклади, де курять найбільше і що саме (відео)

Кожен п'ятий ресторанний заклад у Львові займається недобросовісною конкуренцією, - директор (відео)

На Львівщині розробили план контролю над тютюном на 2023-2026 роки (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів