ЄС обговорить надання Україні $3 млрд на рік, а Київ хоче у 66 разів більше

21:05 20 березня 2024 р.

Фото до новини

«Ми наполягаємо на конфіскації всіх заморожених активів», - заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 20 березня в Брюсселі.

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com. Близько трьох мільярдів євро на рік – стільки Україна має отримати від прибутків від заморожених в ЄС активів російського Центробанку. Такі оцінки Єврокомісії, яка надіслала свої пропозиції країнам-учасницям. Їх обговорять лідери на дводенному саміті в Брюсселі, який розпочнеться 21 березня. І з цього приводу думки розходяться.

Читайте такожУ ЄС домовилися про обмеження в угоді про вільну торгівлю з Україною

Конспект пропозиції представив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель. 90 відсотків прибутку планується направити на закупівлю зброї для України в рамках Європейського фонду миру, 10 відсотків – на відновлення. «Сподіваюся, що найближчим часом буде досягнуто домовленості з цього приводу, і ми обміняємо банкноти на зброю, тому що українські солдати не воюють банкнотами, їм потрібна зброя, щоб захищати своїх громадян», – сказав очільник дипломатії ЄС.

Читайте такожЄС схвалив допомогу Україні на €50 млрд

Значна частина, включно з Польщею, виступає за таке рішення. Ці країни пояснюють, що насамперед необхідно уникнути подальшого руйнування української інфраструктури та передбачити гроші на закупівлю зброї, а не на відновлення. Однак є група країн, які не бажають цього робити.

А Україна хоче йти ще далі. «Ми наполягаємо на конфіскації всіх заморожених активів», - заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 20 березня в Брюсселі.

Загалом ЄС заморозив близько 200 млрд євро активів Центробанку росії.

Читайте такожПереговори про членство України в ЄС можуть початися влітку 2024 року

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів