У ЄС домовилися про обмеження в угоді про вільну торгівлю з Україною

09:34 20 березня 2024 р.

Фото до новини

Єврокомісія теж зобов'язалася вжити заходів у разі різкого зростання імпорту української пшениці

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

Досягнуто домовленості щодо змін до угоди про безмитну торгівлю з Україною. Будуть більші обмеження на імпорт, і таким чином угода, яка буде продовжена до червня наступного року, буде більш сприятливою для польських фермерів. Компромісу досягли учасники переговорів з Європейського парламенту, країн-членів та Європейської комісії. Європарламент вимагав відновлення переговорів, ухваливши минулого тижня поправки євродепутата Анджея Галіцького.

Читайте також: Польські порти завалені українським зерном. Правда чи фейк

Під час переговорів було вирішено розширити перелік товарів, на які поширюються обмеження на імпорт. Крім яєць, птиці та цукру додали овес, кукурудзу, крупу та мед. Єврокомісія зобов'язалася вжити заходів у разі різкого зростання імпорту української пшениці. Час реакції Єврокомісії також скорочено з трьох до двох тижнів для введення заборони на імпорт, якщо ситуація в будь-якій країні-члені дестабілізується. Проте прохання Європарламенту продовжити період, який враховується при встановленні імпортних квот, не було враховано. Європейська комісія запропонувала останні два роки. Нардепи також хотіли включити 2021 рік, щоб зробити обмеження більш жорсткими, адже тоді, ще до війни, не було великого імпорту продуктів з України до ЄС.

Читайте також: ЄС готується запровадити мито на імпорт зерна з Росії та Білорусі

У середу зміни до угоди затвердять посли країн ЄС, а потім євродепутати із Комітету з міжнародної торгівлі. Весь Європарламент проголосує за зміни наприкінці наступного місяця, під час останнього пленарного засідання в Страсбурзі цього терміну.

Змінена угода ЄС про безмитну торгівлю з Україною набуде чинності 6 червня і діятиме протягом року.

Читайте також: Польські фермери планують чергову хвилю протестів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів