Громадський транспорт у Львові не готовий до 1 вересня. Прогнозують колапс, - представниця комісії

18:07 31 серпня 2020 р.

Фото до новини

Сьогодні у Львові функціонує 633 одиниці громадського транспорту (трамваї, тролейбуси, автобуси) – та сама кількість, що і в березні, до початку карантину. Ось чому з початком нового навчального року в місті прогнозують справжній транспортний колапс.


Відео: Львівський пресклуб

- Якщо до початку карантину цієї кількості транспорту більш-менш вистачало, бо він був вщент заповнений, то нині його катастрофічно мало, - повідомила Анастасія Карп’як, представниця міської комісії з безпеки дорожнього руху, членкиня партії “Голос” на засіданні "Як карантинне зонування з Києва змінюватиме роботу громадського транспорту Львова та Львівщини?” у Львівському пресклубі. – Львів перебуває у помаранчевій зоні, відтак лише половина сидячих місць в автобусі, трамваї і тролейбусі можуть бути заповненими. Умовно кажучи, якщо в автобусі є 50 сидячих місць – він може перевести не більше 25-ти пасажирів. Як діставатимуться учні, студенти і педагоги до навчальних закладів – абсолютно незрозуміло, пише DailyLviv.

Уже нині, каже представниця комісії, є мовчазна згода між перевізниками і пасажирами про порушення цього правила: в транспорті можна побачити людей, які стоять. Але це є грубим порушенням карантинних норм, наголошує вона.

Обіцянку міського голови Андрія Садового випустити на маршрут 100 додаткових автобусів Анастасія Карп’як сприймає скептично. По-перше, дивно, чому цього не зробили раніше. По-друге, така мала кількість транспортних одиниць проблеми не вирішить.

- До навчального року потрібно було готуватись заздалегідь, – вважає вона. – Натомість чиновники Ратуші відпочивали на морях, звідки викладали у соцмережі відео із філософськими роздумами про свою важку працю. Тепер пожинаємо наслідки.

Вона також закликала навчальні заклади організувати навчання не на одну й ту ж годину:

- Якщо всі студенти поїдуть на пари на 9 годину, їм не буде чим дістатись. Хтось повинен розпочати навчання о 8-ій, хтось – об 11-ій чи пізніше. Це - не вихід із ситуації, але це, бодай, невелике полегшення на навантаження громадського транспорту і шанс дістатися до місця.

Анастасія Карп’як вважає, якби ще кілька років тому міська влада спромоглася на єдиний облік пасажиропотоку за допомогою електронного квитка, то нині би не опинилась перед такою проблемою і не списувала би всі біди на коронавірус. А транспортну логістику Ратуші експертка порівнює із гаданням на кавовій гущі.

- Не знаючи кількості пасажиропотоку, неможливо порахувати, скільки транспорту мало би насправді виходити на маршрути. Для прикладу, у нас курсує 55 тролейбусів, а є припущення, що їх має бути 120. Але чому 120? Ніхто не знає. Це - просто як гадання на кавовій гущі.

Експертка каже, що за такого господарювання Львів ніколи не позбудеться корків і порядку у транспортній сфері не буде.

- За радянських часів моя мама, дістаючись на роботу автобусом №7, тішилась, що їй вдалося в нього втиснутись. Вона їхала, мліла дорогою, але іншого виходу не мала. Моє покоління не готове до «банки з оселедцем». І люди з більш-менш стабільним достатком намагаються купити, хай недорогу, але свою автівку. Я дуже хочу користуватись громадським транспортом, бо це дешевше, ніж витрачати гроші на пальне, паркування і обслуговування автомобіля. Але в третьому тисячолітті у Львові ніхто й не думає закуповувати транспорт з кондиціонером. Улітку ти задихаєшся, узимку примерзаєш до трамвайного сидіння, ще й однією рукою відмахуєшся від кишенькових злодіїв. Ось такий «сервіс» - і це справжнє знущання над людською гідністю. Я готова платити 10 грн, навіть 15 грн за проїзд – але я хочу їздити по-людськи, – наголосила вона.

Анастаія Карп’як також висловила занепокоєння з приводу зростання випадків зараження коронавірусом серед школярів і студентів, яких перевозитимуть у неналежних карантинних умовах. Адже діагностика і лікування вже зараз стали для Львова проблемою.

- У садочку мої діти перебували в контакті з інфікованим. Як мама я пережила справжній стрес: ніхто не міг пояснити мені, куди звертатись, де проходити діагностику, які саме кроки робити. Я дуже добре розумію, що ми з вами мусимо піти в аптеку, накупити масок і антисептиків і сподіватися на краще. Бо влада лише відкриває фонтанчики, замість того, щоб займатися насущними проблемами львів’ян, - сказала Анастасія Карп’як.

GPS підтверджує нестачу громадського транспорту на маршрутах у Львові - член конкурсного комітету.

У ЛОДА анонсували електронні квитки для обласних і районних маршруток у 1-му кварталі 2021 року.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів