У ЛОДА анонсували електронні квитки для обласних і районних маршруток у 1-му кварталі 2021 року

18:51 31 серпня 2020 р.

Фото до новини

Конкурс оголосять до кінця вересня цього року, а вже за пів року цей проєкт мають завершити.

Під час засідання у /Львівському пресклубі 31 серпня
Відео: Львівський пресклуб

Електронний квиток діятиме лише в області - міста Львова він не стосуватиметься, наголошують у ЛОДА. Адже Ратуша вже не перший рік обіцяє розробити власний проєкт.  Про це у Львівському пресклубі на засіданні "Як карантинне зонування з Києва змінюватиме роботу громадського транспорту Львова та Львівщини?” заявив Тарас Грень, заступник голови Львівської ОДА, пише DailyLviv.

- До кінця вересня ми оголосимо інвестиційний конкурс. А 31 серпня – останній день завершення закупівлі (це можна подивитися у системі Prozzoro) в частині оформлення соціальної картки, яка обліковує всіх пільговиків. Ми вже запустили соціальну картку. Наприкінці вересня-початку жовтня буде оголошено інвестиційний конкурс на електронний квиток на обласні перевезення і до півроку часу ми запустимо проєкт з електронного квитка.

За словами Тараса Греня, відшкодування від держави перевізникам за пільговиків (а це 25 різних категорій!) нині становить 114 млн. грн., але левову частку – понад 77 млн. –  отримало місто Львів. За таких умов, каже заступник голови ЛОДА, в області вирішили запровадити чіткий облік пасажиропотоку та коштів, щоб сформувати відповідальність і перевізника, і держави перед перевізниками.

Тарас Грень також розповів, що в області будуть укладати нові угоди з перевізниками:
 - Попередні договори і угоди укладались 2-3 роки тому, але пандемія внесла свої корективи у життя. Будемо переглядати і пристосовуватись до нових умов.

На засіданні також обговорювали розпорядження з Києва щодо обмеження функціонування громадського транспорту в різних карантинних зонах. Тарас Грень пояснив, що вже нині перевізники і керівництво області зіткнулись із доволі серйозними проблемами, адже не всі розпорядження є співзвучними із нашими реаліями.  

- У нас є райони жовтої і помаранчевої зони. У жовтій у транспорті можна займати тільки сидячі місця, у помаранчевій – не більше 50% від усіх сидячих. Скажіть, як чисто технічно автобус має переїхати з однієї зони в іншу? Водій мусить висадити на межі району посеред дороги людей? Звісно, що цього ніхто робити не буде, - навів Тарас Грень приклад з життя.

В області функціонує близько 1,5 тисячі автобусів, і всі вони належать приватним перевізникам. При цьому обласна державна адміністрація не має повноважного ресурсу для їхньої фінансової підтримки.   

- Якщо Львівська міськрада може формувати свій бюджет і витрачати його на перевезення, то ми такого бюджету не маємо, - пояснив Тарас Грень. – Я не можу, даруйте, «випхати» перевізника на маршрут, якщо він вирішить, що йому вигідніше стояти в гаражі. Як би це смішно не звучало, але виключно через порозуміння з перевізниками і людьми ми можемо чогось досягнути. Ми постійно на зв’язку з поліцією, перевізниками, пасажирами. Намагаємось згладжувати конфліктні ситуації, які виникають і виникатимуть надалі. Хочемо визнати це чи ні, але ситуація із коронавірусом не є тривіальною, і сухим, чітким дотриманням норми закону, на жаль, не обійтися. Чи їздить транспорт? Так. Чи є на 100% дотримання Постанови №641? Ні. Чи маємо контроль з боку поліції? Так. Більш того, це здебільшого контроль з позиції не санкційних, а превентивних заходів. Найлегше сказати, що хтось має забезпечити проїзд. Але не все можна вирішити чи обмежити вказівками і контролем. Має бути соціальне порозуміння, мусимо шукати компроміс – такі реалії життя.  

Крім того, Тарас Грень, як юрист із 20-річним стажем, прокоментував численні «коронавірусні» судові процеси, більшість з яких стосуються якраз перевезень.

- Люди скаржаться, що обмеження порушують їхні конституційні права. А на деяких інтернет-ресурсах навіть можна знайти «рішення Конституційного суду»  проти тих чи інших наказів і постанов Кабміну. Я шукав на офіційних сайтах – не знайшов. Як адвокат із 20-літнім стажем не маю підстав вважати їх неконституційними. Але хотів би застерегти людей, що оці численні заяви деяких політиків і «борців за права» є маніпулятивними. Перед виборами їх буде все більше. Ті демарші часто організовують не для того, щоб відстояти права українців, а щоб завоювати собі електорат. Пам’ятаймо, що у кожного з нас є не лише права, але й обов’язки. І стараймося не піддаватись емоціям, щоб не стати жертвами чиїхось маніпуляцій, –  сказав Тарас Грень.

Громадський транспорт у Львовів не готовий до 1 вересня. Прогнозують колапс, - представниця комісії.

GPS підтверджує нестачу громадського транспорту на маршрутах у Львові - член конкурсного комітету.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів