Голова НБУ очікує, що інфляція уповільниться

14:48 30 січня 2020 р.

Світлина ілюстративна

Світлина ілюстративна
Фото: ukrinform.ua

У Національному банку очікують уповільнення інфляції – у IV кварталі вона дещо прискориться, проте, за підсумками 2020 року, становитиме 4,8%.

Про це на, як повідомили в «Укрінформі», заявив на пресконференції голова Національного банку Яків Смолій, котрий зазначив: «Уповільнення інфляції, за нашими оцінками, буде продовжуватись. Починаючи з січня й впродовж переважної частини року вона буде нижче цільового діапазону 5% плюс-мінус один відсотковий пункт. Однак у IV кварталі вона прискориться і становитиме 4,8% за підсумками 2020 року».

Яків Смолій пояснив, що цьому сприятиме, по-перше, минулорічна ревальвація гривні продовжуватиме відображатися на вартості імпортованих товарів і товарів з високою часткою імпорту в собівартості. По-друге, збереження відносно невисоких цін на енергоносії на світових ринках стримуватиме подорожчання палива на внутрішньому ринку.

По-третє, продовольча інфляція за відсутності шоків пропозиції буде незначною завдяки очікуваному поліпшенню врожайності овочів та фруктів. Водночас дещо вищими, ніж торік будуть темпи зростання адміністративно-регульованих цін, насамперед через подальше приведення акцизів на тютюнові вироби до європейських рівнів.

Голова НБУ додав, що у 2019 році споживча інфляція сповільнилася до 4,1% – найнижчого рівня за останні шість років. Яків Смолій також повідомив: «У 2021-2022 роках інфляція внаслідок пом’якшення монетарної політики перебуватиме на рівні середньострокової цілі 5%».

Як інформував «Щоденний Львів», Національний банк України послабив офіційний курс гривні ще на 13 копійок.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів