Енергетику України тримають під контролем п'ять олігархів, яким не потрібен ринок - екснардепка

21:39 15 січня 2021 р.

Фото до новини

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль лобіює інтереси ДТЕК Ріната Ахметова, вважає екссекретарка Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Народна депутатка 8-го скликання, секретарка Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька, зокрема, сказала в інтерв'ю Громадському радіо: "У нас під егідою створення начебто ринку робляться певні кроки, які, на жаль, не призводять до того, щоби дійсно створити ринок газу. Де дійсно люди мали би можливість обирати собі постачальника газу. Є недореформована частина, яка стосується анбандлінгу — розділення облгазів, які в нас лишаються державами у державі. І люди це прекрасно відчувають".

- Зараз люди потихеньку почали пристосовуватись: що необов’язково мати одного постачальника газу, можна шукати кращих умов, - говорить Вікторія Войціцька. - Споживачами газу можуть бути ОСББ, місцеві громади, які можуть, умовно, влітку, закупити газ, який би був у рази дешевше, у того ж самого «Укргазвидобування». А цього всього не було створено. У нас немає як такого ринку, немає інфраструктури. У нас енергетику тримає приблизно 5 людей під контролем, вона все ще монополізована, і в руках олігархів. Те, що ми зараз бачимо — це результат деолігархізації по-українськи, де якраз олігархи посилюють свої позиції.

По Україні ціна коливається, а у Львівській області вона зашкалює 11,80 грн за куб. Це є зловживання монополією.

Відсутність у сьогоднішньому уряді сильного міністра енергетики (бо т.в.о. — все ж таким виконувач обов’язків), присутність інтересів тих чи інших олігархів ми бачимо і відчуваємо. Про Шмигаля знаємо, що він виходець з компанії ДТЕК. Багато рішень, які були прийняті буквально за останні пів року, призводили до того, що компанія ДТЕК тільки посилювала свої позиції.

В Україні дефіцит електроенергії, бо забагато йде на експорт

Львівгаз став збитковим і прогнозує своє банкрутство: 800 тис клієнтів Львівщини можуть перейти до Нафтогазу

Ціни на газ для населення знизять з 1 лютого, - в.о. міністра енергетики

Коломойський купив електроенергію за 1 грн 16 коп, щоб перепродувати за 3 грн 48 копійок, - нардеп

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів