Екосвідомі заклади Львова внесуть в екопутівник

21:27 4 березня 2020 р.

Фото до новини

МБО «Екологія-Право-Людина» готує екопутівник Львова, куди будуть внесені екосвідомі заклади міста.

Про це кореспонденту “Щоденного Львова” повідомила керівниця юридичного відділу ГО «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна.

- А обирати їх будемо за результатами конкурсу на найкращі практики екологічно свідомого бізнесу. Закликаємо мережеві заклади громадського харчування чи торгівлі, чи туризму, які знаходять можливості й ресурси зменшувати обсяги відходів, замінювати одноразові речі багаторазовими, налагодити сортування відходів, розповідати про свій досвід“, – наголосила Ольга Мелень-Забрамна.

Нагадаємо, у вересні минулого року Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. З 1 січня 2022 року мають запровадити обмеження для роздрібних торгових мереж та закладів харчування на продаж (використання) поліетиленових пакетів. У записці до законопроекту зазначено, що українець споживає майже 500 поліетиленових пакетиків за рік, що завдає шкоди екології. Майбутній документ передбачає накладання штрафів на порушників та конфіскацію пластикових пакетів.

Сьогодні великі мережі та локальні магазини, за спостереженням екогологів, не дуже охоче замінюють одноразові пакети на альтернативні паперові або біорозкладні, але їх до цього мають зобов’язати за законодавством.

Керівниця юридичного відділу ГО «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна розповіла про те, що законопроект передбачає труднощі, адже штрафи не такі високі, щоб стимулювати їх відмовитися не використовувати пластикові пакети, яким немає багато альтернатив.

Незважаючи на те, чи буде прийнятий законопроект, експерти стверджують, що можна значно зменшити обіг поліетиленових пакетів через роботу з торговими мережами. Багато з них вже сьогодні запроваджують альтернативу одноразовим пакетам та проводять акції (наприклад «День без поліетилену»). У Львові деякі мережі пропонують альтернативу поліетиленовим пакетам («Арсен», «Два кроки від хати»).

«Наша ініціатива була в тому, щоб в 2020 році максимально замінити поліетиленові кульки на паперові або на ті, що швидко розкладаються. Насправді їх не так просто знайти і забезпечити масове споживання. Виготовлення не така складна процедура, складніше їх маркувати та сертифікувати як такі, що розкладаються»,- розповів керівник мережі магазинів «Два кроки від хати» Костянтин Остапчук.

«У нас є паперові пакети на випічку. На касах ми пропонуємо екосумки. У відділі гастрономії загортаємо ковбаси, сири, готову рибу у пергамент. Дійсно є проблема з сирими м’ясом, рибою, тому що немає альтернативи. Споживачі звикли використовувати поліетиленові пакети. Коли ти забираєш одноразові пакети, більшість покупців шукають їх, навіть коли поряд є альтернативні паперові. Ми спонукаємо споживачів не використовувати пакети, а клеїти наклейки на фрукти. Це легко зробити, просто треба бути свідомим»,- наголосив піарменеджер мережі супермаркетів «Арсен» Сергій Черешньовський

В Європі для того, щоб боротися з цією проблемою запровадили оплату за  пакети. Такий підхід в багатьох країнах був успішним. Вони не повністю обмежували обіг поліетиленових пакетів, але був позитивний результат. Людина розуміє, що за пакет треба заплатити, таким чином споживач  використовує екосумку або бере пакет з дому.

«За кордоном бачила, що в кожному великому супермаркеті є місця, куди можна здати поліетиленові пакети безкоштовно. Вони потрапляють на перероблення В Україні таких місць немає. В нас є одиничні переробники, яких треба шукати в інтернеті. Дома накопичуються гори кульків. Деякі можна повторно використовувати, деякі ні. Державі в цьому законопроекті треба налагодити утилізацію поліетиленових пакетів»,- наголосила Ольга Мелень-Забрамна.

Нагадаємо, торік 28 березня під час прес-конференції заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко розповів про тримісячну просвітницьку компанію «Без поліетилену».  Мета акції полягала в тому, щоб зберегти навколишнє середовище завдяки усуненню поліетиленових пакетів з усіх супермаркетів Львова. Було рекомендовано торговельним мережам пропонувати альтернативне пакування своїм клієнтам.

Анастасія Бояльська

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів