Дитячий майданчик у парку ім. І. Франка інспектує сертифікована міжнародна організація (відео)

18:36 10 травня 2023 р.

Фото до новини

Працівник німецької компанії «SF-Service» Гольґер Вент перевіряє майданчик на відповідність до європейських вимог, хоча українське законодавство цього не вимагає.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Напередодні інспектор оглянув майданчик і спостерігав, як граються діти.  А сьогодні повернувся зі спеціальними інструментами, якими перевіряв конструкцію на безпеку. У ящику в нього різноманітні інструменти – прототипи частин тіла дитини: голови, тулуба та плечей, з ними чоловік залазить у всі шпарини майданчика.

фото: Роман Балук

«Чудовим у моїй професії є те, що можна повернутися в дитинство, адже я мушу пройти весь шлях дитини. Відтак  доводиться заповзати в маленькі отвори, але на цьому об’єкті добре, що всюди є достатньо місця і дуже сильно протискатися нікуди не доводиться», – каже Гольґер Вент.

Майданчик побудувала компанія «Wesendorfer Kinderland», яка займається цим вже 22 роки. Її власник, німець Матіас Гьопфнер, каже, що більшість майданчиків вони виготовляють на експорт до Європи. В Україні перші майданчики компанія «Wesendorfer Kinderland» звела у Івано-Франківську та Чернівцях, проте Лис Микита – їхній перший грандіозний проєкт в Україні.

«Мене запросили до Львова і сказали, що хочуть майданчик європейського зразка. Ми вибрали локацію і дізналися, що хочуть усе зробити за мотивами казки Лис Микита. Я виріс в Німеччині і не знав цієї казки, тож мусив тим же вечером подивитись цей мультик, щоб зрозуміти, про що він», – розповів Матіас Гьопфнер.

фото: Роман Балук

Матіас каже, майданчик проєктували з погляду дитини і для дитини. Тут є зони для дітей різного віку (від 1, 3, 5 та 8 років), де вони зможуть себе випробувати, впевнитися в своїх силах, розвиватись, а інколи й ризикувати.

«Я чув зауваження: одним подобається, інші переживають за безпеку. Тому ми покликали незалежних інспекторів, як ми це робимо в Німеччині, аби зробити усе якнайкраще і якомога безпечніше для львівських дітей», - каже виробник майданчика.

Ідея оновити ігрову зону в парку ім. І. Франка з’явилась в управлінні архітектури Львівської міськради з огляду на те, що він є одним з основних дитячих майданчиків у місті і знаходиться в самому центрі, де є велика кількість дітей, густонаселені квартали та чимало шкіл. Він зроблений відповідно до європейських стандартів, тут безпечні гойдалки, порівняно з попередніми металевими, та чимало лазанок, які допомагають відволікти сучасних дітей від смартфонів та комп’ютерів.

фото: Роман Балук
фото: Роман Балук

«Цей майданчик є надзвичайно стильним та екологічним у всіх аспектах, починаючи від покриття, яке є дренуючим для дощової води, закінчуючи тим, що немає жодних негативних випарів, як від гуми чи штучних пофарбованих елементів. Він може служити десятки років і, коли прийде час його розібрати, ці елементи будуть екологічно перероблені», – зазначив Антон Коломєйцев, начальник управління архітектури Львівської міськради.

«Відколи цей майданчик почав працювати, тут постійно ажіотаж. На вихідних море дітей і для нас це означає, що дітям усе подобається, а ми досягли свого результату. Також є сумніви окремих батьків щодо безпечності конструкцій майданчика. Для Львівської міської ради безпека – питання номер один. Хоча законодавство цього не вимагає, але ми погодилися з тим, аби запросити міжнародних експертів, які з точки зору міжнародних норм проаналізують цей дитячий майданчик, і дадуть висновки. Якщо будуть виявлені недоліки, вони однозначно будуть виправлені», – сказав Любомир Зубач, заступник міського голови Львова з містобудування.

«Це такий прецедент, мабуть, один з перших в Україні, коли приїжджає міжнародний інспектор, який сертифікує дитячий майданчик. В Україні не прийнята взагалі така практика як отримання офіційного висновку міжнародного експерта, який має кваліфікацію, який має ліцензію, і я думаю, що це дуже хороша практика. Думаю, що це варто запроваджувати по інших майданчиках і в інших містах.

Я на цьому майданчику була з трьома своїми дітьми різного віку, спеціально щоб протестувати і мати свою об’єктивну думку, і моїм дітям дуже сподобалося. І мені також імпонує такий цікавий креативний підхід», -  розповіла Юля Гвоздович, голова ГО «Батьки в дії».

Перші висновки німецького інспектора втішні, проте є й кілька зауваг. Інспектор зазначив, що через криве дерево були складнощі прикріпити до нього прямі канати – виникали отвори різної величини. Щоб бути повністю впевненими в безпеці, довкола лазанки прикріпили ще одну додаткову сітку. Також на одній балці знайшли потенційне місце, де діти, коли лізтимуть наверх, можуть застрягти пальцем або шнурками від курток. Про нього вже повідомили працівників, які мають збільшити отвір та унеможливити ризик.

Інспектор відзначив якісне покриття майданчика, каже, більш звичне для українців гумове покриття годиться для спортивних майданчиків, де є фізичні навантаження. Дитячі майданчики раніше покривалися піском, але це не гігієнічно, бо він приваблює котів і собак, а діти дуже часто беруть пісок до рота. Тому зараз Європа перейшли на відсів з дрібного щебеню або також з тирси.

«Я мушу ще подивитись на кілька деталей, але загалом я вже все записав. Мій протокол складається не лише з переліку недоліків, а й з побажань. Після підписання протоколу відповідальність за усунення недоліків лягає на виробника і того, хто здійснює експлуатацію майданчика. Зі свого боку можу сказати, що своїх дітей я би без застережень пустив бавитись на цьому майданчику», – сказав інспектор.

Нагадаємо, роботу та матеріали для нового майданчика профінансував приватний підприємець.

У парку Франка відкривають дитячий майданчик, сертифікований за євростандартами

У Львові прооперували дитину, яка травмувалася на новому німецькому дитмайданчику

У парку Франка відкривають дитячий майданчик, сертифікований за євростандартами

 



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів