ДТЕК Ахметова прагне взяти під контроль ДП Львіввугілля для експорту вугілля в ЄС

12:46 2 серпня 2022 р.

Фото до новини

З 1 серпня в Європейському Союзі набуває чинності ембарго на імпорт вугілля з росії.

Ця заборона на імпорт ромсійського вугілля була включена в п'ятий пакет санкцій, ухвалений 7 квітня 2022 року. Раніше в ЄС щорічно ввозилося російське вугілля на суму на 8 млрд євро. Dailylviv.com зібрав думки різних сторін з приводу ймовірного заміщення в країнах ЄС російського вугілля українським. 

Вже у квітні у медіа з'явилися повідомлення про те, що енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова планує в короткостроковій перспективі експортувати українське вугілля в Європу. 

Готові розглядати Львів як предмет інвестування та видобутку

"У короткостроковій перспективі ми можемо замінити російське вугілля. Ми можемо бути постачальником вугілля. Наприклад, Польща вже відмовилася від російського вугілля, в результаті ми розпочали невеликі постачання вугілля до Польщі та Словаччини", – заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтерв'ю ЕП.

Голова ДТЕК додав, що найбільший приватний енергохолдинг України також розглядає можливість взяти під контроль держпідприємство "Львіввугілля".

"Ми мали розмову з міністерством (енергетики – ред.) про те, що ми готові подивитися на можливість інвестування у "Львіввугілля"… Готові розглядати Львів як предмет інвестування та видобутку", – сказав Тімченко. 

Влада Львівщини лише у виграші в цій ситуації

Коментар з цього приводу про інтереси різних сторін опублікував аналітичний центр Politi.co: "Днями стало відомо, що “ДТЕК Енерго” українського неолігарха Ріната Ахметова (яка є ключовою компанією групи ДТЕК, що займається видобутком вугілля та оперує тепловими електростанціями, які виробляють електроенергію з цього вугілля) хоче взяти в довгострокову оренду державне об’єднання “Львіввугілля”, щоб інвестувати у перспективні шахти.

Але для цього ДТЕК вимагає від Уряду дозволити експорт вугілля, який станом на сьогодні заборонений постановою Уряду, та зобов’язати Центренерго викуповувати надлишок вугілля у ДТЕК.

Чи піде на це Уряд? Побачимо… Але є кілька “але”, які мали б Уряд спонукати виконати “вимоги” Ахметова. Перше, це шанс врешті позбутися баласту у вигляді “Львіввугілля”, яке ніколи нічого не давало бюджету, крім боргів по зарплатах для шахтарів, їхніх акцій протесту і інших “менінгітів”.

Друге, українське вугілля може зайняти вагому частину нашого експорту, зважаючи на енергетичні проблеми в ЄС. Достатньо пригадати, що лише Німеччина готова розконсервувати свої вугільні ТЕС, для того, щоб не замерзнути цієї зими (а їх у німців предостатньо: зараз в резерві є 10 ТЕС на кам’яному вугіллі потужністю 4,3 гігавата і ще 6 потужністю 1,6 гігавата, які можуть бути задіяні при потребі, а також у стані готовності - 5 блоків ТЕС потужністю 1,9 гігавата).

Третє, це особливі відносини Ріната Ахметова із прем’єром Шмигалем, який ще донедавна керував однією з ТЕС Ахметова на Івано-франківщині. Можливо, через це Офіс Президента (а саме - Єрмак) так швидко намагається позбутися чинного прем’єр-міністра, щоб не дати йому втілити цю ідею?

Для чого це Ахметову, якщо ми писали, що він не буде вести бізнес в Україні? А йому і не потрібно тут вести бізнес. Україна для Ахметова - це джерело природних ресурсів, які він тут і далі видобуватиме, продаватиме собі їх закордон по українських цінах, а далі - продаватиме їх європейським споживачам по європейських цінах.

Але повернімося до Львівщини і до того, що ж ми отримаємо від такої схеми. Насправді місцева влада лише у виграші в цій ситуації. Ми позбуваємось одного з найбільших боржників по зарплаті. Ми позбуваємось потенційного джерела протестних настроїв. Ми залучаємо інвестиції в економіку Львівщини. Ми отримуємо нового платника податків і створювача нових робочих місць із конкуретними зарплатами. Всі задоволені. Особливо наша виконавча влада, яка стане героєм для шахтарів, яким місяцями не виплачують їхні зароблені гроші".

Гірники вимагають збільшення тарифних ставок і посадових окладів на 20% 

25 липня голова регіонального об'єднання Незалежної профспілки гірників України м. Червонограда Мирослава Кафтан від імені Ради голів РО Незалежної профспілки гірників України звернулася до міністра палива та енергетики України Германа Галущенка, т. в. о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олега Акімова щодо підвищення з 1 липня 2022 року працівникам державних вугледобувних підприємств тарифних ставок і посадових окладів на 20%.

Обґрунтовують свою пропозицію лідери первинок НПГУ державних шахт Прибужжя тим, що у зв’язку з мобілізацією чисельність працівників у виробничих підрозділах ДП «Львіввугілля» значно зменшується. При цьому ті, хто залишаються, меншою кількістю виконують заплановане, а також збирають кошти на допомогу своїм мобілізованим товаришам і на підтримку Збройних Сил України.

«Ціни на продукти, пальне та інше зросли в рази, інфляція офіційно в Україні нині становить 20,1%, - говориться у зверненні. – А зарплата гірничого робітника, який працює в підземних умовах і щодня наражає своє життя на небезпеку, залишається на рівні мінімальної. На світовому ринку енергопродукти також дорожчають; ціна 1 т вугілля становить 300-400 доларів, а до кінця року, за прогнозами міжнародних аналітиків, зросте до 480-490 доларів. У шахтарських колективах зараз вкрай напружена ситуація через постійне недофінансування галузі, невчасну виплату зарплати».

Здавалося би, все у цій ситуації зрозуміло: неефективне на всіх рівнях державне управління ДП "Львіввугілля" може замінити нібито прибуткове з боку ДТЕК. Навіть якщо при цьому компанія Ріната Ахметова знову заробить більше, ніж заслуговує на це. Через війну енергохолдинг Ріната Ахметова ДТЕК втратив 70% вартості, підрахував Forbes.

Хто хоче пограбувати вугільну галузь

Дисонансом щодо цього кроку звучиь хіба що думка голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, опублікована у ФБ 27 липня: "На фоні війни активізувалися жуліки, які намагаються пограбувати енергетичний сектор України, вугільну галузь. До схеми залучені деякі народні депутати, окремі працівники Міненерго, підпорядковані їм керівники державних вугільних підприємств, бізнесмени з корупційним душком, які мають зв'язки з міністерством. Вони готуються за три копійки під виглядом приватизації захопити активи у вугільній галузі та тепловій генерації, що належать державі. 

Все це в умовах підготовки до найскладнішого опалювального сезону за часи незалежності України. Підготовки поки що провальної. 

Наразі перераховані вище елементи-схемщики залучили до керівництва вугільних держпідприємств, енергетичних установ діячів з окупованих територій, а також колишніх активістів НПГУ. Цікаво дивитись, як вони б‘ють себе в груди, намагаючись доказати що вони тепер не сепаратисти. Як це часто буває з перевзутими у повітрі - на кожному кроці співають про свої патріотичні почуття".

До відома, Уряд заборонив вивезення вугілля, мазуту та газу із України на час воєнного стану.

За Постановою Кабміну №666 від 10 червня ц. р. у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України та запровадженням в Україні воєнного стану Кабінет міністрів встановив нульову квоту на експорт палива рідкого (мазут), вугілля кам'яного, антрациту, брикетів, котунів та аналогічних видів твердого палива, отриманих із кам'яного вугілля (крім коксівного) і природного газу українського видобутку.

Верховна Рада 22 травня продовжила військовий стан на 90 діб – до 23 серпня 2022 року.

Західні податківці забрали у ДП Львіввугілля всю зарплату шахтарів

У ДП Львіввугілля купили шахтарям фільтрувальні маски за завищеними цінами

ДП Львівугілля не має грошей на зарплати шахтарям з трьох причин

Шахтарі протестували під ЛОДА: що їм пообіцяли

Перший заступник гендиректора ДП Львіввугілля відсторонений від роботи і під домашнім арештом

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів