Дрогобицьку солеварню треба переобладнати, щоб вона трохи замінила Артемсіль

12:40 31 травня 2022 р.

Фото до новини

Після того, як державне підприємство "Артемсіль" призупинило роботу через російські обстріли, на додачу до дефіциту пального в Україні виник дефіцит солі.

Про шляхи вирішення проблеми розмірковують експерти для BBC-Україна, пише Dailylviv.com.

За повідомленнями представників підприємства, частина працівників виїхали, а вже вироблену сіль не змогли вивезти залізницею через постійні обстріли. Неможливим став і видобуток - російські снаряди влучали у копальні й склади.

Коли наприкінці квітня "Артемсіль" повідомила, що призупиняє роботу, торговельні мережі почали терміново шукати їй заміну.

Як розповіли у Fozzy Group, до якої входить мережа "Сільпо", ще у квітні компанія почала переговори із "одним з найстаріших підприємств у Європі — Дрогобицькою солеварнею у Львівській області", а у травні знайшли нових постачальників у Польщі, Румунії й Туреччині. Перші партії польської солі вже надійшли в Україну. Румунська і турецька мають надійти у червні.

Але, звісно, її ціна буде вищою, ніж свого часу коштувала продукція "Артемсолі" - дасться взнаки і дефіцит, і дорожча та складніша доставка.

Ціни на зарубіжну сіль - близько 20 грн, а не 9-10 грн, як за стандартну довоєнну півторакілограмову пачку "Артемсолі". 

Що ж до солі з Дрогобича на Львівщині, то до війни її сприймали як "крафтову": її купували переважно ресторани, а процес її виробництва не можна назвати суто промисловим. У Дрогобичі соляну ропу виварюють на дровах у спеціальних ваннах - панвах. Тому швидко наростити обсяги виробництва не вийде: до нинішніх 31-32 тонн солі підприємство може виробляти додатково ще максимум 20 тонн. А для того, щоб перейти на промислові обсяги, треба проводити газ і встановлювати спеціальне обладнання, коштів на яке у Дрогобицької солеварні немає.

У РНБО стверджують, що у великих мережевих супермаркетах залишається запас солі у декілька тисяч тонн. РНБО каже, що нинішні ціни на сіль є штучно завищеними і що до цього, так само як і до дефіциту, призводить саме "масоване придбання солі у великій кількості". Проблеми з сіллю відчувають переважно звичайні покупці, а підприємства, які використовують сіль у виробництві, наприклад, консервів чи ковбас, "окрім власних запасів солі на складах, уклали додаткові угоди про постачання солі з-за кордону".

Крім того, в Україні, крім Артемівського, є й інші родовища, зокрема, і на заході України, хоча й не такі потужні. Але поки що дефіцит будуть "гасити" переважно імпортом. За чотири місяці цього року імпорт солі в Україну зріс до 57 тис. тонн проти 40,4 тис. тонн за чотири місяці минулого року. Імпортних поставок має вистачити на період літньої консервації, навіть зараз - в очікуванні важкої воєнної зими.

Наступним дефіцитом в Україні, на думку експертів, стануть помідори. Бо саме на окуповану нині Херсонщину припадає велика частка промислової переробки українських томатів: там працювали великі підприємства з переробки аграрної сировини на пасту, кетчупи і консервацію. В дефіциті можуть також опинитися всі овочі.

М'ясо, сіль, пшениця, безалкогольні напої, чай, кава, супи: на Львівщині формують продовольчі резерви

Дрогобицьку солеварню та фірму Ірман оштрафували за родинну змову

Солеварню в Дрогобичі хочуть зберегти як пам’ятку архітектури місцевого значення

У Дрогобицькій солеварні навчатимуть малювати сіллю

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів