Ділянки уздовж лінії держкордону викуповуватимуть або примусово вилучатимуть: 6 місяців на інвентаризацію

14:07 22 серпня 2021 р.

Фото до новини

Президент підписав Указ №367 про викупівлю або примусове відчуження земельних ділянок завширшки 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону.

Документ оприлюднено на сайті Офісу Президента, пише Dailylviv.com.

Цей указ вводить в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року "Про окремі питання реалізації державної політики у сфері захисту державного кордону".

В указі зазначено, що впродовж шести місяців уряд спільно з органами місцевого самоврядування має інвентаризувати земельні ділянки завширшки 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону.

"Інвентаризація земельних ділянок шириною 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, із визначенням власників і користувачів земельних ділянок, кадастрових номерів (за наявності), цільового призначення та форми власності",- йдеться в указі.

З постійного користування передбачено вилучити земельні ділянкаи з природно-заповідного та іншого природоохоронного, історико- культурного призначення завширшки 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону.

Доручено "організацію роботи щодо припинення права постійного користування земельними ділянками (або їх частинами) земель природно- заповідного та іншого природоохоронного призначення, земель історико- культурного призначення шириною 30 - 50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, передбачивши забезпечення в установленому порядку погодження зміни меж земельних ділянок зазначеного вище призначення для їх передачі в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України", - зазначено в указі.

Ділянки вилучатимуть із земель державної та комунальної власності, у юридичних та фізичних осіб.

"Вилучення (відчуження) земельних ділянок (або їх частин), наданих землекористувачам у постійне або тимчасове користування із земель державної та комунальної власності шириною 30 - 50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми, зміни цільового призначення цих земельних ділянок та їх передачі в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України",- зазначено в указі.

Також в указі є вимога - "вжити заходи щодо викупу з метою подальшої передачі в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України земельних ділянок (або їх частин) та розміщених на них об'єктів нерухомого майна (або їх частин), які перебувають у власності юридичних та фізичних осіб і знаходяться в межах земельних ділянок шириною 30 - 50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми".

В указі, зокрема, зазначено: "забезпечити в 2021 - 2022 роках фінансування заходів, пов'язаних із викупом або примусовим відчуженням з метою подальшої передачі в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України земельних ділянок (або їх частин) та розміщених на них об'єктів нерухомого майна (або їх частин), які перебувають у власності юридичних та фізичних осіб і знаходяться в межах земельних ділянок шириною 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону на суші, по берегу української частини прикордонної річки, озера або іншої водойми".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів