Держпраці готується до інспекційних відвідувань без попередження

15:15 14 червня 2017 р.

Фото до новини

З 16 травня 2017 року припинені всі перевірки Державної служби України з питань праці. Підстава – постанова Кабміну від 26 квітня 2017 року №295 «Про здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю», яка набрала чинності 16 травня. 

Про це сьогодні, 14 червня, під час відеопрограми «Бухгалтерська правда», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила директор компанії «Академія професійного бухгалтера» Мар'яна Кавин.

За її словами, вищезгаданою постановою передбачено, що відтепер служба Держпраці буде робити інспекційні відвідування. Проте і ці відвідування наразі не відбуваються через те, що дотепер не оприлюднено форму посвідчення інспектора. Адже у пп. 2 п.14 «Порядку проведення держконтролю» зазначено, що під час проведення інспекційного відвідування об’єкт контролю має право не допускати до проведення інспекційного відвідування, у разі, якщо на офіційному веб-сайті Держпраці відсутні рішення про форми службового посвідчення інспектора праці, акту, довідки, припису, вимоги, перелік питань, що підлягають інспектуванню.

- Ті підприємства, які були у графіках перевірок Дежрпраці на 2017 рік, будуть перевірені. Але перевірятимуть не дотримання законодавства про працю, а буде перевірка з охорони праці в той час, коли ви є в тому графіку, - пояснює Мар’яна Кавин.

Що стосується інспекційного відвідування, то воно відбудеться без попередження.

- У проекті це звучить як страшилка. Тобто ви маєте надати інспекторові у будь-яку годину доби доступ до будь-якого приміщення. А також забезпечити робочим місцем цього інспектора або представника органів місцевої влади. Він має мати можливість поговорити з будь-яким працівником конфіденційно, - пояснює експерт, що таке інспекційне відвідування.

Одним з ахілесових питань для підприємств, на думку Мар’яни Кавин, буде нарахування суми відпускних.

- Посадовий оклад раніше був 1600 гривень, а став 3200. Збільшився рівно вдвічі. Отже – коефіцієнт двієчка. І якщо його не застосувати, то підприємець занижує суму відпускних, - застерігає вона. вКоли розпочнуться вищезгадані інспекційні відвідування, ще невідомо. Але 16 червня буде опублікований в офіційному урядовому виданні наказ Міністерства соціальної політики України «Про затвердження форми та опису службового посвідчення інспектора праці».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів