Чоловіки-призовники, які за хабар виїхали з України, зрідка реєструються в Польщі, - Rzeczpospolita

12:52 13 червня 2022 р.

Фото до новини

24 лютого 2022 року через воєнний стан в Україні виїзд з країни за кордон заборонили чоловікам від 18 до 60 років. Всупереч забороні з України до Польщі в’їхало 432 тисячі чоловіків – на тлі велика корупція на українському кордоні.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо з посиланням на газету Rzeczpospolita, пише Dailylviv.com.

Наприкінці травня Служба безпеки України затримала групу прикордонників, які за хабарі у розмірі 3-5 тисяч доларів, отримані на пунктах пропуску, дозволили виїхати громадянам України, яким заборонено виїжджати за межі країни. Це чоловіки віком від 18 до 60 років, які згідно з українським законодавством мають захищати свою країну. Виїзд за межі України їм було заборонено 24 лютого 2022 року, невдовзі після виходу указу президента України щодо введення воєнного стану в країні.

В умовах воєнного стану лише невелика група чоловіків може виїхати легально: чоловіки, які самостійно виховують дитину, або ті, хто має багатодітну сім'ю, – нагадується у статті.

Служба безпеки України розмістила у своєму офіційному Telegram-каналі повідомлення про затримання злочинної групи, але швидко його видалила, – читаємо у виданні.

Від 24 лютого до 7 червня з України до Польщі в’їхало 3,645 мільйона громадян України, зокрема 432 тисячі українських чоловіків віком від 18 до 60 років, – цитує газета речницю головнокомандувача Прикордонної служби Польщі Анну Міхальську.

Як пише «Rzeczpospolita», за словами Томаша Сємоняка, польського депутата від політичної партії Громадянська коаліція, «цей масштаб корупції та витоку в системі в рази більший, ніж можна було очікувати».

Важливим є те, що чоловіки, які виїхали з України, як показують урядові дані, зрідка реєструються в Польщі, – пишеться у виданні.

«Те, що вони могли втекти до Польщі, є результатом "витоків Прикордонної служби України". Винна в цьому лише українська сторона, яка, навіть якщо враховувати винятки, наприклад, чоловіків, які самостійно виховують дитину, все одно випустила величезну кількість чоловіків», – цитує «Rzeczpospolita» польського депутата від Лівих сил Вєслава Щепанського.

У місті Олександрія Кіровоградської області СБУ затримала чоловіка, який організовував для призовників виїзд до країн ЄС, попередньо підготувавши для них фальшиві польські посвідчувальні документи про особу – по 30 тисяч гривень за штуку, – читаємо на шпальтах газети.

Як пишеться у виданні, Служба безпеки України затримала також працівника судової охорони, підозрюваного у взятті хабарів за інформацію, яка дозволяє уникнути мобілізації – СБУ мала підтвердити, що чоловік вимагав 7 тисяч доларів за так звані «білі» військові квитки, тобто посвідчення про те, що людина не придатна до військової служби.

З Польщі більше виїхало українців, ніж заїхало з України: за останню добу

Фальшиві документи для перетину кордону: на Львівщині викрили схему і повідомили про тарифи

Дружина у багажнику Лексуса намагалася вивезти свого чоловіка за кордон (відео)

На Львівщині судитимуть ухилянта від мобілізації, який вдавав інвалідність

На Львівщині судитимуть небагатодітного ухилянта з Дніпра

На Львівщині ухилянт показав прикордонникам фальшиву довідку і пропонував хабар

На Львівщині судитимуть ухилянтів від мобілізації з Києва і Запоріжжя

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів