Замість 20 великих потужних електростанцій має з’явитися 100-200 розосереджених - Укренерго

12:56 24 травня 2024 р.

Фото до новини

Українська енергосистема на порозі нового етапу досить швидкого розвитку нових розосереджених по країні, децентралізованих енергетичних потужностей.

Про це інформує Укренерго, пише DailyLviv.com.

Українська енергосистема на порозі нового етапу досить швидкого розвитку нових розосереджених по країні, децентралізованих енергетичних потужностей. Щоб вистояти проти енергетичного терору через 2-3 роки теплові станції в Україні має замінити розподілена генерація та ВДЕ. Про це в інтерв’ю Денисові Безлюдьку для видання Telegraf розповів голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Читайте також: Американські технології витіснять російські з Хмельницької АЕС

Що для цього потрібно:
-             Україна має дуже швидко перебудувати архітектуру нашої енергосистеми. Пріоритетами в реалізації цієї мети мають стати підвищення гнучкості системи та її стійкості до російських атак.
-             Для цього замість 20 великих потужних електростанцій в системі має з’явитися 100-200 розосереджених по країні маневрових установок меншої потужності. Це можуть бути газові установки, теплові станції на біопаливі, системи накопичення енергії.
-             Низка проєктів вже в стадії активного розвитку. Ставка робиться на традиційні для Європи, США, Японії проєкти зі встановлення систем накопичення енергії.
-             Лише за останні два роки під час війни "Укренерго" погодило різним компаніям технічні умови на приєднання накопичувальних установок на 1,2 ГВт. Це свідчить про дуже високий інтерес приватних інвесторів до цього сегменту.
-             Щоб прискорити цей процес нам потрібні гроші приватних інвесторів. А інвесторам мають бути зрозумілі правила гри на вітчизняному ринку.
-             Укренерго, уряд та НКРЕКП працюють над запровадженням довгострокових контрактів на ринку допоміжних послуг, врегулюванням проблеми боргів на балансуючому ринку, лібералізацією цін на ринку електроенергії, розширенням можливостей для імпорту.

Нагадаємо, раніше Туреччина заявляла, що готова відправити в Україну кораблі-електростанції.

Читайте також: Власникам 2303 сонячних електростанцій на Львівщині платитимуть повну ціну за зелену електроенергію

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів