Базові галузі економіки, які впали найбільше

15:33 29 березня 2023 р.

Фото до новини

Щодо перспектив поточного року не повинно бути зайвих ілюзій.

Так вважає голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, який у соцмережі прокоментував опубліковану Держстатом галузеву статистику за минулий рік, пише Dailylviv.com.

У реальному вимірі за 2022 рік (проти попереднього року):

Будівництво впало на 65,1%, в тому числі житлове на 62,4%.

Промислове виробництво впало на 36,9%, в тому числі добувна промисловість на 37,9%, переробна на 41,2%, виробництво і розподіл е/е, газу, тепла на 30,7%.

Вантажообіг впав на 42,7%, пасажирообіг впав на 50,4%.

Роздрібна торгівля (оборот) впала на 21,4%.

Цифри падіння у базових галузях дають більше розуміння масштабу і динаміки втрат в економічній активності, спричинених агресією рф.

Зокрема, з помісячної динаміки промисловості зрозуміло, що найбільше падіння було у березні минулого року, коли промвиробництво скоротилось більше, ніж на половину. Зі звільненням півночі та північного сходу у квітні розпочалось поступове відновлення, що тривало до вересня, але воно було зірвано через терористичні обстріли енергетичної інфраструктури з боку рф.

Серед галузей промисловості найбільші втрати зафіксували експортно-орієнтовані галузі, в т.ч. з концентрацією промислових активів у зоні бойових дій (добування залізної руди впало на 61,7%, виробництво коксу - на 58,2%, металургійне виробництво - на 66,5%,), енергомісткіі галузі (хімічне виробництво впало на 62%), галузі, що зазнали важких руйнувань (нафтопереробка), або галузі зав’язані на інші постраждалі сектори (як наприклад виробництво будівельних матеріалів зменшилися на 65,4%).

Менше постраждали галузі, орієнтовані на внутрішній ринок, насамперед у частині виробництва товарів першої необхідності (харчпром, легка промисловість, фармацевтика), певні види машинобудування, падіння в яких було меншим за загальний показник промислового виробництва. У цьому контексті роздрібна торгівля також очікувано показала менші втрати порівняно з іншими базовими галузями.

Щодо перспектив поточного року, не повинно бути зайвих ілюзій. 

Допоки триває війна і зберігається значна невизначеність (щодо військових ризиків, посівної, роботи зернового коридору, міграції населення тощо), відновлення базових галузей буде слабким. З іншого боку, з середини лютого ми не маємо дефіциту електроенергії в системі та планових відключень. Тому частина негативних очікувань наразі відпала. 

Завдання на цей рік в реальному секторі економіці залишається незмінним - стабілізація динаміки базових галузей та створення умов для їх швидкого відновлення після війни.

Цьогоріч дефіцит бюджету перевищив 800 мільярдів

Дефіцит бюджету - $4,5-5 млрд на місяць: як покриватимуть

Виконком ЛМР без Садового затвердив проєкт бюджету ЛМТГ на 2023 рік

Російський бізнес в час війни гризе український бюджет (список компаній)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів