Американські вчені з'ясували, яка ділянка мозку відповідає за потяг до азарту

08:21 23 жовтня 2018 р.

Фото до новини

У підсумку досліджень вчених з американського університету імені Джонса Хопкінса була виявлена ділянка людського мозку, яка, як з'ясувалося, відповідає за потяг до азартної поведінки і прийняття ризикованих рішень у повсякденному житті.

Для дослідів використовували не людей, а піддослідних мавп. Макак спочатку навчили грати в азартні ігри, після чого проводили дослідження їхніх поведінкових мотивів. У процесі дослідів вчені з'ясували, що за потяг до азарту відповідальна префронтальна кора головного мозку. Дослідження показали, що поведінка людини не є константою. За словами американського професора Вейта Стапхорна, думки людей про те, що наша поведінка і ставлення до ризикованих маневрів є незмінними, у корені неправильні. 

Як приклад вчений назвав людей, які відмовляються грати в будь-які азартні ігри, незважаючи на значні переваги demo slots, і усвідомлено економно планують свій бюджет, але при цьому із задоволенням стрибають із парашутом. Усі ці зміни в їхній поведінці залежать, передовсім, від тих процесів, які відбуваються в нашій префронтальній корі. Результати досліджень вчених підтверджують те, яку важливу роль ця ділянка головного мозку людини відіграє в схильності до ризику в тих чи інших ситуаціях. 

Досліди на макаках

Як науковці проводили ці дослідження? Для того, щоб вивчити поведінку піддослідних тварин, вчені навчили мавп комп'ютерним іграм. За кожну перемогу макаки отримували свою порцію питної води. Для того, щоб завдання ускладнити, у тварин був вибір. Або вони грають в ігри, де перемога приносить більший обсяг води (10 мл), але при цьому ймовірність виграшу становить лиш близько 20%. Або ж ймовірність перемоги максимально висока (80%), але нагородою стане невелика порція води (лише 3 мл). Цікаво, що піддослідні мавпи майже завжди вибирали гру з високою нагородою, але з низькою ймовірністю перемоги, навіть якщо при цьому вони не відчували сильної спраги. Коли вчені під час дослідів почали зменшувати активну діяльність саме префронтальної кори головного мозку, це дало результат – макаки стали рідше робити ризиковані ставки (на 30-40%). 

Вчені американського інституту вважають, що через подібність будови головного мозку у людей і приматів, таке ж правило буде діяти і щодо homo sapiens при грі в smart mobile casino. А це допоможе ліпше зрозуміти поведінкові фактори, які раніше погано піддавалися вивченню.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів