Росія здійснила терористичний удар по найбільшому в Європі газовому сховищу на території Львівщини

12:32 24 березня 2024 р.

Фото до новини

Більче-Волицько-Угерське газове родовище й газосховище розташоване за 20 кілометрів від Стрия і 60 кілометрів - від Львова.

Про об'єкт, на який здійснила терористичну атаку Росія, DailyLviv.com стало відомо з власних джерел. Це Більче-Волицьке газове родовище й газосховище, що розташоване неподалік від Стрия. Таку інформацію опосередковано підтвердив у фейсбуці також голова правління НАК Нафтогаз України Олексій Чернишов, який заявив, що через російську атаку пошкоджені обʼєкти «Нафтогазу» на заході України.

DailyLviv.com звернувся за коментарем щодо нічної атаки до міського голови Стрия Олега Канівця.

"Сьогодні перед ранком, вночі, катсапи дуже жорстко і підло атакували Стрийщину. Атакували об’єкт критичної інфраструктури, об’єкт, який є важливий не тільки для нашої громади, для Львівщини, але й загалом для держави. І не тільки для нашої, - сказав Олег Канівець. - Підло — чому? Тому, що вони виснажують нашу противітряну оборону, запускали багато «шахедів». Більшість «шахедів» були збиті нашими повітряними силами. Але після того вони пустили крилаті ракети. Причому пускали крилаті ракети, щоб ще більше заплутати нашу протиповітряну оборону. Тому були деякі прильоти, деякі пожежі. Наші ДСНСники гідно з цим впоралися. Дякувати Богу, немає жертв. Люди встигли під час оголошеної тривоги покинути небезпечні місця. Але завдано збитків цьому об’єкту критичної інфраструктури. Після цього були ще два прильоти балістикою. Слава Богу, теж відбулося без жертв. Така паскудна ситуація в недільний день для нашої громади, для Львівщини, для України загалом".

"Чи є загроза екологічної або техногенної катастрофи?" - поцікавився журналіст Dailylviv.com.

"Я не можу відповісти ствердно, тому що я не спеціаліст, - сказав Олег Канівець. - Думаю, за коментарем треба звернутися до спеціалістів, у віданні яких перебуває цей об’єкт критичної інфраструктури. Але, на мою думку, все спокійно і наразі я не допускаю, що так може бути. Єдине, що потрібно нашим партнерам - ще більше дати засобів ППО. Тому що об'єкти критичної інфраструктури мають бути захищені. Не лише Київ. Мають бути захищені і Одеса, і Харків, і Дніпро, і Львів, і інші міста, де є об'єкти критичної інфраструктури - і не тільки військові, але й цивільні".

Міський голова Стрия Олег Канівець не назвав у розмові з журналістом інфраструктурний об'єкт, по якому був здійснений терористичний удар. 

Читайте такожРосія вдарила по Львівщині двома ракетами «Кинджал» - Козицький

Нагадаємо, у серпні минулого року міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що в українські підземні газосховища закачано вже близько 600 млн кубометрів газу європейських трейдерів.

“Україна має найбільші газові сховища в Європі – об’ємом понад 30 млрд куб. метрів. Як ми бачимо з тенденції останніх місяців, європейські компанії починають зберігання газу в Україні, навіть попри війну. Це хороший знак для нас і Європи в цілому”, - зазначив міністр Герман Галущенко.

Він наголосив, що Україна може запропонувати європейським партнерам до 15 млрд куб. м своїх газових сховищ. 

Українські сховища отримали сертифікацію за європейськими стандартами, щоб європейські компанії закачували в них газ.

Більче-Волицько-Угерське газосховище є найбільшим у Європі. Станом на 2021 рік газосховище вміщало 17,05 млрд куб м активного газу.

Доводити злочинність нічного удару росії для Міжнародного кримінального суду неважко. Кремлівська агенція ТАСС сама поширила новину: ВКС РФ завдали групового удару високоточною зброєю по об'єктах електроенергетики, газодобувної галузі, повідомили в МО РФ. Основний удар у сьогоднішній атаці ВКС припав на об'єкти у районі міста Львівської області.

У ЄС поки що ніяк публічно не відреагували на цю цинічну і варварську атаку по цивільному об'єкту на Львівщині, що є важливим і для країн Європи.

UPD: голова правління НАК Нафтогаз України Олексій Чернишов сьогодні відвідав місце влучання ракет на Львівщині і заявив, що ворожою атакою пошкоджено інфраструктуру одного з українських ПСГ (підземних газових сховищ), але критичних наслідків немає.

Читайте такожРосія завдала масованого удару по газовидобувній інфраструктурі Укргазвидобування, - Чернишов

Газова НП у Розвадові нагадала про вибух нечуваної сили і появу Угерського озера

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів