Категорія підлітків 14 плюс не прижилася на Заході - служба у справах дітей (відео)

20:28 5 квітня 2024 р.

Фото до новини

Служба у справах дітей Львівської ОВА працює над тим, щоб вони не стали об’єктом торгівлі чи експлуатації.


Про це на пресконференції у Львівському пресклубі повідомив начальник служби у справах дітей Львівської ОВА Володимир Лис, пише DailyLviv.com.

"Від початку повномасштабного вторгнення росіян на українські землі Львівщина отримала новий виклик, оскільки ми були коридором для евакуації тисяч людей і, зокрема дітей. Тому перед нашою службою постало завдання – не допустити несанкціонованого виїзду дітей, їх облікування. У перші дні великої війни не було нормативної бази, лише згодом вийшла постанова щодо виїзду дітей. І наші плечі впав жорсткий облік дітей, які приїхали без супроводу законних представників, які приїхали в складі організованих груп від закладів освіти, сиротинців, притулків чи центрів соціальної реабілітації", - розповів Володимир Лис.

За його словами, був період, коли у 32 локаціях Львівщини проживали близько 2000 тисяч «небатьківських» дітей, які перебували у складі організованих груп. Це - без урахування дітей, які прибули зі своїми опікунами або в складі будинків-сиротинців.

"Для нас було важливо уточнити, що це за діти. Ми зв’язувалися з колегами, які залишилися на окупованих територіях, аби з’ясувати, звідки ці діти, хто їхні батьки, щоб ми чітко розуміли, який статус надати кожній дитині і як з ними працювати.

До нас приїжджали діти від 0 до 18 років. На Львівщину були релоковані кілька дитячих будинків. Ми працювали над тим, щоб унеможливити негативні процеси, а саме, щоб новонароджені діти не потрапили в непевні руки. Для цього було запроваджено чітке документування й спостереження за такими дітьми на місці. Хочу наголосити, що нашій службі вдалося впоратися з покладеними завданнями", - наголосив начальник служби.

Сьогодні діти, які не мають законних представників, перебувають у 17 закладах Львівщини, розповів Володимир Лис. Це - 304 дитини.

"Намагаємося знайти для таких дітей піклувальників або кандидатів у приймальні батьки, усиновлювачів",- повідомив урядовець.

Він додав, що служба також працює над поверненням дітей з-за кордону. Бо є категорія дітей, яка не прижилася на Заході. Це — підлітки віком від 14 років плюс. 

"Неможливо всіх повернути на східні терени нашої держави, вони осідають у нас на Львівщині. А ми своєю чергою працюємо над тим, щоб вони не потрапили в ризиковану зону, зокрема, щоб не стали об’єктом торгівлі чи експлуатації. Жодна дитина не має випасти з нашого поля зору", - наголосив начальник служби.

Як повідомила на пресконференції представниця Міжнародної організації з міграції (МОМ) Андріана Максим'як, від війни постраждали 85% українців.

Заступниця директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА Тетяна Крут повідомила, що від торгівлі людьми на Львівщині постраждало вдвічі більше чоловіків, ніж жінок.

Начальниця Західного міжрегіонального управління захисту праці Оксана Єзерська розповіла, що у боргову кабалу на Львівщині фермер затягнув ВПО з дітьми.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів