Від війни постраждали 85% українців - МОМ (відео)

10:20 4 квітня 2024 р.

Фото до новини

Кожен другий українець чи українка є вразливими до сучасного рабства.


Про це на пресконференції у Львівському пресклубі повідомила представниця Міжнародної організації з міграції (МОМ) Андріана Максим'як, пише DailyLviv.com.

Вона наголосила, що торгівля людьми або сучасне рабство в умовах війни набуло нових форм і масштабів.

"Явище торгівлі людьми є наймасштабнішим і найбрутальнішим злочином і тому комісія з прав людини ООН 15 листопада 2000 року визнала це явище як сучасне рабство. Це явище є змінним, воно щоразу набуває нових форм. Для того, щоб поліпшити якість життя люди схильні приймати ризиковані пропозиції. Згідно з нашою статистикою, близько 85% осіб постраждали прямо чи опосередковано від війни. Кожен другий українець чи українка є вразливі. Також за період від 1991 року дотепер вважаються постраждалими від торгівлі людьми близько 300 тис. осіб", - наголосила Андріана Максим'як.

Вона пояснила, що МОМ надає допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми, експлуатації, гендерно-зумовленого насильства, а також насильства, пов’язаного з війною. У Львові таку допомогу можна отримати в Центрі «Жіночі перспективи». Ця організація є представником МОМ в регіоні.

За словами представниці МОМ, організація надає індивідуальну комплексну допомогу — кейс-менеджмент, який зазвичай триває до трьох місяців. Основна мета – знизити вразливість особи й підвищити її спроможність. Також МОМ може оплатити навчання людині, а якщо є успіх у навчанні, то для цієї особи можуть придбати обладнання. За необхідності організація забезпечує продуктами харчування, засобами гігієни. Також у Києві МОМ має Реабілітаційний центр, де, зокрема, можна отримати психологічну, юридичну допомогу.

При організації діє безплатна Гаряча лінія – 527. Вона працює щоденно з 8:00 до 20:00, тут можна довідатися про певні правила безпечної міграції за кордон, інформацію щодо працевлаштування, навчання закордоном.

"З початком війни кількість дзвінків га лінію значно збільшилася. Зокрема з 1 січня 2021 року до вересня 2023 року на лінію звернулося біля 38 тис осіб. Було надано понад 160 консультацій",- наголосила Андріана Максим'як.

Як додала координаторка проєкту, представниця ГО “Центр “Жіночі перспективи” Олена Кальбус, центр працює за двома напрямками. Перший – це виявлення та ідентифікація осіб які постраждали від торгівлі людьми, експлуатації або від гендерно-обумовленого насильства.

"Наразі наш центр надав допомогу 11 особам які постраждали від трудової експлуатації. Чотирьом особам надали допомогу, як постраждалим від торгівлі людьми. Зокрема у цих випадках діється сексуальна експлуатація, утримання у підневільному стані під час військового конфлікту. Також Центр надав допомогу й 11 особам, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства",- пояснила Олена Кальбус.

Другий напрямок, за її словами, це співпраця з партнерами-суб'єктами Національного механізму і взаємодії, завдяки якій відбувається процес виявлення постраждалих, надання їм комплексної допомоги. На цьому етапі відбувається навчання фахівців, проведення координаційних рад в територіальних громадах, планування роботи з протидії торгівлі людьми.

Ярослав Бордіян, директор Львівського обласного центру соціальних служб повідомив, що на Львівщині розбудовують мережу притулків для захисту постраждалих від торгівлі людьми, але бракує фахівців з превентивної роботи.

"Ще 5 років тому Львівщина мала лише один прихисток для постраждалих від торгівлі людьми, зараз працює мережа таких закладів і вона постійно збільшується. Проте на сьогодні нам бракує фахівців, які б займалися превентивною роботою на упередження таких випадків. До слова, Львівська ОВА спільно з територіальними громадами області запроваджують механізми з пошуку та працевлаштування відповідних фахівців на місцях",- наголосив директор Львівського обласного центру соціальних служб.

Нагадаємо заступниця директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА Тетяна Крут повідомила, що від торгівлі людьми на Львівщині постраждало вдвічі більше чоловіків, ніж жінок.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів