9 травня провокатори прикриватимуться на Заході України «живим щитом» із ветеранів, – політолог

13:21 28 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: rmclviv.wordpress.com

Про це попереджав в понеділок професор кафедри політології НаУКМА.

На Заході України не варто здійснювати сьогодні парадів та інших подібних акцій до 71-ї річниці створення дивізії СС «Галичина». Про це заявив сьогодні, 28 квітня, в розмові зі журналістом «Радіо Свобода» Олександром Лащенком доктор історичних наук, професор кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань

«Коли цілісність держави перебуває під ударом, коли Росія веде проти України неоголошену війну, треба бути виваженими», – зазначив Олексій Гарань.

При цьому він наголосив – зневажати історією України минулого століття не можна, але наразі головне питання – збереження єдності Сходу та Заходу України. Водночас політолог не чекає виваженості з боку проросійських сил, готових використати ветеранів Червоної армії на 9 травня.

Відтак наведемо його розмову зі журналістом «Радіо Свобода» Олександром Лащенком повністю:

«– Ветерани національно-визвольної боротьби закликали не проводити масові акції на честь річниці дивізії СС «Галичина». Про це йдеться у зверненні за підписом голови братства Першої української дивізії Української національної армії Євгена Куцика та голови Львівського крайового братства ветеранів ОУН-УПА Олеся Гуменюка. Ви, пане Гарань, підтримуєте таке звернення?

– Це дуже мудро. І якщо це зробили самі ветерани-дивізійники, то честь їм і хвала. Це говорить про те, що вони інтереси української державності ставлять зараз вище, ніж згадку про події свого особистого життя. Багато чого ще треба роз’яснювати українцям – роз’яснювати, що ОУН – це одне, УПА – інше, дивізія СС «Галичина» – це ще інше. Тобто, на це все потрібен час і я впевнений, що велика частина української аудиторії все це знає. Але оскільки зараз на Схід ідуть лякалки про «бендерівців», й люди взагалі нічого не розуміють, оскільки це наповну використовується російською пропагандою, ми перебуваємо в ситуації неоголошеної війни. Зараз нам потрібно зробити максимум, щоб забезпечити національну єдність, відстояти інтереси єдиної країни, а вже потім будемо зупинятися на питаннях історії – роз’яснювати і пояснювати.   

– Пане Гарань, такою є позиція мешканців Заходу України щодо історичної дати 28 квітня. Але за півтора тижня буде наступна історична дата – 9 травня. І якщо судити із інформації у соцмережах та пресі, ветерани Червоної армії не закликають уникнути масових акцій цього дня на Сході та Півдні України. Навпаки, у цих регіонах акції можуть бути дуже масовими.

– Хтось має бути мудрішим. Ось і вся відповідь. Так, знову ж таки 9 травня – це зовсім інша подія, ми розуміємо, що більшість українців мобілізували тоді до Червоної армії. І, знову ж таки, їхнє особисте життя було пов’язане з Червоною армією. Давайте думати, що може зробити кожен із нас? Ми маємо зробити те, що від нас залежить заради збереження цілісності держави. Те, що мають зробити свідомі українці, які розуміють – що таке була історія. Те, що робитиметься 9 травня…Там – не ветерани будуть. Там виходитиме більшість на провокаційні акції. Ветеранів використовуватимуть як прикриття, як «живий щит», про який говорить Путін. Ми маємо усвідомлювати – на 9 травня будуть провокації. Але нам зараз треба зробити своє – будемо мудрішими. До 9 травня ще є час і давайте зі свого боку покажемо, що ми є мудрими».

Як повідомляв «Щоденний Львів», нардеп Геннадій Москаль попередив, що у Львові, Івано-Франківську й Тернополі заплановано марші псевдонацистів для залякування жителів Сходу України, нардеп Ігор Васюник застерігав, що зокрема провокації у Львові готуються 9 травня, видання «Еспресо.TV» повідомило в суботу, що, за неофіційною інформацією, у Львові перебувають три десятки неонацистів із Росії; в записі перехопленої телефонної розмови, переданому редакції інтернет-порталу «Черноморские новости», йдеться, що гроші за організацію провокацій на заході України вже сплачено; начальник обласного управління Служби Безпеки України у Львівській області генерал-майор Віктор Андрейчук заявив, що будь-яка провокаційна ситуація у місті Львові може призвести до введення в Україну російських військ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів