Замість газу Україна транспортуватиме в Європу водень

19:03 17 квітня 2021 р.

Фото до новини

До 2035 року ці види палива стануть конкурентами.

З урахуванням великого потенціалу України для виробництва водню українська газотранспортна інфраструктура буде задіяна для експорту екологічно чистого палива до ЄС. Про це заявили представники галузевої ініціативи European Hydrogen Backbone (EHB), що об’єднує 23 газові інфраструктурні компанії ЄС, на вебінарі у квітні, повідомляє Оператор ГТС, пише Dailylviv.

У межах розбудови інфраструктури для сприяння декарбонізації група EHB пропонує перебудувати під водень низку трубопроводів, які з’єднують ринки Євросоюзу з країнами-експортерами газу.

Під час заходу оператори ГТС з Польщі та Угорщини зазначили про наміри адаптувати вже існуючу газотранспортну інфраструктуру цих країн для інтеграції майбутніх українських виробників водню з країнами Центральної та Східної Європи. Аналогічну готовність підтвердили оператори ГТС Словаччини і Чехії.

«У власній стратегії Оператор ГТС враховує потенціал розвитку водню і ми активно вивчаємо цей інноваційний напрямок, – зазначив Павел Станчак, заступник генерального директора з розвитку та трансформації Оператора ГТС України. – Наразі ми співпрацюємо з іншими європейськими операторами для того, щоб врегулювати всі технологічні, регуляторні та економічні аспекти транспортування водню з метою енергетичного переходу до безвуглецевої енергетики.

Галузева ініціатива European Hydrogen Backbone включає європейські газові інфраструктурні компанії. Група учасників EHB презентує бачення інфраструктури водневих трубопроводів протяжністю 39,7 тис. км у 21 країні: 69% запропонованої водневої мережі складається з адаптованих існуючих газотранспортних мереж, а 31% – нова інфраструктура, необхідна для підключення нових виробників. За твердженням учасників EHB, уже до 2035 року природний газ і водень зможуть конкурувати за одну і ту ж трубопровідну інфраструктуру. Але очікуваний результат у значній мірі буде залежити від політичної підтримки розширення масштабів використання водню і загального розвитку ринків водню і природного газу.

Запроваджено річні тарифи на природний газ з 1 травня

Річна ціна на газ з 1 травня буде вищою, ніж тепер

На Львівщині найнижча в Україні теплота згоряння природного газу

Львівводоканал розрахувався за позику Світового банку, яку взяв 19 років тому

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів