Німеччина попросила Швейцарію передати Україні Patriot

14:42 8 травня 2024 р.

Фото до новини

Німеччина виступила з ініціативою щодо зміцнення протиповітряної оборони України.

Нещодавно міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попросив свою швейцарську колегу Віолу Амхерд поставити Києву систему Patriot.

Про це повідомляє  NZZ, пише DailyLviv.com

Однак переговори явно не привели ні до яких результатів. Будучи нейтральною державою, Швейцарія не передає воюючим сторонам військові матеріали - навіть Україні.

Читайте також: Німеччина закликає США поставити Україні хоча б одну систему Patriot

Берлін кілька разів намагався переконати Берн дозволити передачу Україні боєприпасів для зенітного танка Gepard. Однак федеральний уряд не зміг дозволити реекспорт цих боєприпасів швейцарського виробництва, за що Швейцарія зазнала різкої критики.

Цілком можна було б організувати своєрідну кільцеву торгівлю із західними країнами за зразком торгівлі танками Leopard. Минулого року Швейцарія погодилася на продаж 25 бойових танків Leopard 2 німецькому виробнику - за умови, що їх не буде відправлено в Україну. Танки покликані заповнити прогалини, що виникли в країнах НАТО і ЄС через те, що вони передали танки Києву.

Читайте також: Греція передасть Україні Patriot тільки в обмін на «гарантії» від США

За даними видання, Швейцарія майже нічого не може запропонувати в галузі протиповітряної оборони, навіть для обміну кільцями. Замовлені американські системи Patriot будуть поставлені не раніше 2026 року. Однак Україні ця зброя потрібна вже зараз.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів