Журналісти зазнали торік в Україні 75 нападів, – НСЖУ

12:40 23 січня 2020 р.

Світлина ілюстративна

Світлина ілюстративна
Фото: racurs.ua

Упродовж 2017-2019 років зафіксовано 250 інцидентів із застосуванням сили проти журналістів, зокрема торік було зафіксовано 75 таких випадків проти 86-ти у 2018 році.

Такі дані моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України» за підсумками 2019 року навела Національна спілка журналістів України у четвер, 23 січня. Голова НСЖУ Сергій Томіленко наголосив: «Третій рік поспіль відзначаємо дуже високий рівень фізичної агресії щодо журналістів. За 2017-2019 роки загалом зафіксовано 250 інцидентів із застосуванням сили проти журналістів».

Як зазначається у повідомленні НСЖУ, найбільше інцидентів сталося у грудні 2019 року – 10, у березні – вісім, у травні та серпні – по 6 випадків. Експерти відзначають, що атаки на журналістів 2019 року супроводжувалися особливою агресією та жорстокістю.

Зокрема, після нападу у центрі Черкас помер журналіст-розслідувач Вадим Комаров, який став другим у Європі журналістом, який загинув у 2019 році через свою професію. Відповідно до оприлюднених даних «Індексу», у 12 випадках нападниками є чиновники, посадовці або депутати, у п’ятьох – правоохоронці, три інциденти сталися із застосуванням зброї.

Щодо регіонів, то очевидне лідерство в антирейтингу зберігають Київ і Київська область, де, зокрема, зафіксовано 29 інцидентів фізичної агресії. На другому місці Одеська область – 11 випадків застосування сили до журналістів. Третє розділили Херсонська, Чернівецька та Волинська області – по чотири інциденти.

Водночас, НСЖУ констатує, що належної уваги правоохоронців до злочинів проти працівників ЗМІ немає – більшість нападів лишаються нерозкритими й навіть не потрапляють до суду. «Є певні надії на реалізацію рекомендацій спеціальних парламентських слухань з фізичної безпеки журналістів, які пройшли у листопаді 2019 року. Зокрема, Міністерство внутрішніх справ визначило посадових осіб високого рівня, відповідальних за реагування на перешкоджання журналістській діяльності та регулярний публічний звіт про стан розслідувань»,  – йдеться у повідомленні НСЖУ.

Як зазначила експерт зі стратегічних комунікацій ГО «Інформаційна безпека» Тетяна Попова, незважаючи на зменшення нападів на журналістів в 2019 році порівняно з 2018-м та 2017-м, Україна відчутно відстає від західних країн за рівнем свободи слова та захисту журналістів. Тетяна Попова наголосила: «Ми вимагаємо від Нацполіції, ГПУ та судової влади регулярно надавати прозорі звіти про розслідування злочинів проти журналістів. Кожна погроза чи напад на журналіста повинен мати серйозні наслідки», -

«Індекс фізичної безпеки журналістів України» – щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії щодо журналістів і медіа України. «Індекс» укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО «Інформаційна безпека», ГО «Платформа прав людини», Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

Як інформував «ЩЛ», на Львівщині підпалили приміщення редакції газети.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів