Зґвалтовані російськими окупантами жінки вже ймовірно народжують дітей

11:53 13 жовтня 2023 р.

Їхнє життя – це дуже складна річ.

Про це розповіла в інтерв'ю журналісту Національного пресклубу «Українська перспектива» виконавча директорка Глобального фонду тих, хто пережив насильство Естер Дінгеманс, пише DailyLviv.com.

На запитання журналіста про те, як у різних країнах вирішується питання з дітьми, народженими внаслідок СНПК (сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом), вона сказала:

– Їхнє життя – це дуже складна річ. Наприклад, у Конго їх називають «дітьми змії» або «гадюки». А в Нігерії – «дітьми Боко Харам» за назвою терористичної організації, яка вчинила сексуальні напади на жінок. І серце розривається, коли дивишся на цих дітей. Зазвичай матері не люблять їх ще до їхнього народження і не хочуть, щоб вони з’являлися на світ. І тому є дуже гарні проєкти, коли психологи починають працювати із жінками на етапі вагітності, щоб встановити правильний зв’язок між матір’ю та дитиною. Психологи допомагають напрацювати наратив про те, що мати розказуватиме своїй дитині, коли та народиться. І це приносить дуже позитивні зрушення, ми бачимо, що ці діти зростають хорошими і розумними, добре навчаються в школі і їхнє психологічне життя складається, як у інших людей.

Відкритість щодо таких питань – це вже початок подолання цієї проблеми. Нещодавно я була на великій зустрічі, організованої Першою Леді України, і вона відкрито говорила міжнародній спільноті, що, можливо, в Україні вже з’являються на світ діти, які є результатом оцих сексуальних злочинів.

Мені здається, що це просто колосальне зрушення, коли лідерка на високому рівні порушує такі питання. Тому ми очікуємо, що в житті таких дітей буде більше хорошого, щоб вони не страждали від того, що сталося не з їхньої вини.

Читайте також: Імітація і погрози страти, утоплення, зґвалтування: російські окупанти й далі знущаються з військових і цивільних українців

– Якщо говорити про репарації, то наскільки вони можливі в Україні, яка все ще перебуває в стані війни й це негативно позначається на її економіці?

– Є офіційна частина репарацій, фінансової компенсації, яку постраждала особа, ми сподіваємося, зможе отримати. Можливо, у формі страхування життя, можливо, у вигляді пенсій від держави, відповідного вшанування цих людей. Відшкодування отриманої ними шкоди обов’язково має бути.

Але ми розуміємо, що це відбуватиметься в майбутньому. І логіка така: за це має платити росія. І тут усе залежить від сприятливих умов і можливостей доступу для уряду України до всіх арештованих і заморожених статків, які за кордоном сьогодні вилучено з власності росії. А ще від того, що дійсно вони підуть у компенсаційні фонди. Багато з цих грошей потрібні будуть для відновлення і відбудови України. Але це має бути кроком, який здійснить уряд України, щоб частина цих грошей пішла на відшкодування моральної та матеріальної шкоди, завданої людям, які постраждали від СНПК.

Але це – про майбутнє. Що ми робимо зараз? Ми запускаємо пілотний проєкт, який наполягатиме на невідкладних, проміжних репараціях для постраждалих від СНПК. І це буде відповідальність уряду країни. Можливо, якщо не росія буде платити, міжнародна спільнота долучатиметься до цього. Ми зараз докладатимемо зусиль, щоб такі репарації почали виплачувати.

– Хто буде наповнювати грошима невідкладні репарації?

– Міжнародні донори. Але український уряд має продемонструвати готовність відстоювати інтереси цих постраждалих людей. Продемонструвати свою залученість – фінансову чи відповідну роботу соціальних служб. Сьогодні багато говорять, що хоча гроші російських мільярдерів зараз вилучені, західні спеціалісти не мають можливості їх використовувати. Говорять і про те, що існують менш складні механізми для цього. Наприклад, продали футбольний клуб «Челсі», який належав Абрамовичу. Отримані гроші зараз знаходяться у Великій Британії і є дуже хороші підстави сподіватися, що вони в найближчому майбутньому використовуватимуться для гуманітарних потреб, в першу чергу, в Україні. І частина цих грошей може піти на відшкодування репарацій постраждалим від сексуального насильства.

Нагадаємо, що інформація про зґвалтування, вчинені росіянами в Україні, з’являється від 24 лютого, з початку російського вторгнення в Україну. 

Упродовж лише однієї доби на телефон лінії психологічної допомоги Уповноваженої ВР з прав людини надійшло 56 повідомлень про сексуальні злочини рашистів, від яких холоне кров. Звірства російських солдатів не мають меж.

У 12 областях України створено 24 мобільні бригади, що надають соціально-психологічну допомогу постраждалим, які пережили насильство.

Міжнародна спільнота дійшла розуміння, що для засудження злочинів росіян-окупантів потрібен спеціальний трибунал, бо для варварства загарбників є замало Міжнародного кримінального суду.

dailylviv.com

На Львівщині підприємництво майже у тричі випередило бюджетну сферу за сплатою ПДФО

Іноземці обійматимуть офіцерські посади у ЗСУ та Нацгвардії

Як цієї ночі справилася ППО з ракетно-дроновою атакою ворога

У Миколаєві прогримів потужний вибух

У Львові відбудеться фестиваль графіті. Програма

У Кам’янка-Бузькій бус збив 70-річну велосипедистку

12 жовтня Львів віддасть шану зятю Фаріон - загиблому Герою Василю Особі

Рада схвалила рекордне підвищення податків в Україні. Що змінюється

Збірна Львівщини зі стрільби з лука виборола Кубок України 2024

Біля Медики у ДТП загинули українці

Учора у Львові зафіксували температурний рекорд

Дрони атакували аеродром «Ханська» в Адигеї

У Львові через зіткнення з автомобілем травмований мотоцикліст

У Львові розшукують зловмисника, який підірвав на подвір’ї будинку кульки для страйкболу

Штампів у паспортах не буде. Польща змінить правила в’їзду та виїзду для іноземців

Володимир Попадик, Тарас Мерцало, Василь Демчук. Прощання з Героями

Кардинал-номінант УГКЦ зустрівся з Вселенським Патріархом Варфоломієм

Усі 9 енергоблоків в роботі. Атомники достроково завершили планову ремонтну кампанію

Литва встановила «зуби дракона» на мості біля кордону з Калінінградською областю Росії

До програми «Доступні ліки» залучено вже 589 лікарських засобів

16 захисників Львівщини ушанували державними нагородами. Посмертно

Рада ЄС погодила надання 35 млрд євро Україні від заморожених активів рф

39 кандидатів на Львівщині боротимуться за обласну премію у галузі культури

У Львові буде місце, де зустрічатимуться сім'ї загиблих Героїв. Простір Пам'яті.

Призначили головного охоронця Львова

У Білорусі вперше за півтора року приземлився МіГ-31К рф

Зустріч лідерів «Рамштайну» у Німеччині офіційно відклали

Львів прощається з Тарасом Мерцалом, випускником Львівської політехніки, бійцем 3-го прикордонного Луганського загону

Водій автобуса у Львові за кілька хвилин проїхав три перехрестя на заборонний сигнал світлофора

У Львові сирена сповістила про витік хлору. Козицький пояснив, що трапилося

Прийшов у гості до товариша на застілля і вбив його під час суперечки

Козицький розкритикував чотири громади Львівщини, які пошкодували грошей на оборону

Затримано як дезертира Гнезділова

Держреєстратор вкрав у Львові лазню-пральню

Що обіцяють мешканцям будинків, які неможливо відновити після ракетного удару по Львову

Завтра на Львівщині буде сухо, тепло, але вітряно

Гроші за деревину лісничий ділив між усіма причетними до крадіжки

Німеччина передала Україні нові системи ППО «IRIS-T»

Рівненська поліція знайшла авто, на якому втік вбивця подружжя у Шептицькому районі

Найбільше ліан у центрі міста, а найменше – на Сихові. У Львові інвентаризують вертикальне озеленення