У Львові відкрили кабінет безбар’єрного доступу для жінок, які постраждали від насильства

20:30 10 січня 2023 р.

Фото до новини

У Львівському обласному клінічному перинатальному центрі з’явився особливий кабінет, який працюватиме 24 години на добу і матиме окремий вхід. Такі кабінети у нашій області вже працюють у Стрию, Буську та Самборі, а загалом їх буде 20 у шести областях України.


Сюди будь-якої миті може звернутися по кваліфіковану допомогу будь-яка жінка, котра стала жертвою гендерно умовного насильства (йдеться про зґвалтування, торгівлю людьми, домашнє насильство та інші прояви агресії проти жінок), пише Dailylviv.com.

Тут жінку огляне лікар-гінеколог, а за потреби нададуть контакти психолога і юриста. Важливо, що кабінет розраховано також на жінок з інвалідністю: у ньому є спеціальне крісло-трансформер для маломобільних пацієнток, а вхід облаштовано зручним пандусом. 

Такі кабінети у нашій області вже працюють у Стрию, Буську та Самборі, а загалом їх буде 20 у шести областях України. Відкривають та обладнують їх у межах пілотного проєкту завдяки Міжнародному благодійному фонду «Український жіночий фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення/UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії.

«Наша громадська організація працює понад 24 роки в напрямку протидії гендерно обумовленому насильству. Це і домашнє насильство, торгівля людьми. І нашою місією є допомога таким жінкам, –  зазначила Надія Костіна, членкиня ГО «Центр «Жіночі перспективи». – Важливо, щоб жінка вчасно звернулась по допомогу і знала, що саме тут вона буде у безпеці». 

За словами Наталії Вереснюк, директора з якості медичної діяльності Львівського обласного перинатального центру, від початку повномасштабної війни до медзакладу звернулись п’ятеро вимушено переміщених жінок, які стали жертвою згвалтування. Серед них була одна дитина. Лікар зауважує, що реальна кількість жінок, які потребують допомоги в таких обставинах, є значно більшою. Але не кожна з тих чи інших причин наважується звертатись до лікаря. Ось чому кабінет безбар’єрного доступу дуже на часі. 

«У таких делікатних ситуаціях жінкам потрібне місце, де їм не лише нададуть медичну допомогу, але й вислухають, підтримають морально, – каже Наталія Вереснюк. – Ми ж зі свого боку усіляко сприятимемо тому, щоб постраждалі жінки, при бажанні, змогли зв’язатися з відповідними соціальними чи правоохоронними службами. Ми скеруємо туди, де їм нададуть юридичний супровід». 

Як пояснив Михайло Степанчак, експерт департаменту охорони здоров’я ЛОВА з питань акушерства та гінекології, пацієнткам, які звернуться до кабінету, лікарі гарантують анонімність. 

«Все, що буде почуте у цьому кабінеті – у ньому й залишиться, – наголосив Михайло Степанчак. –  Звертайтеся до нас будь-якої години, адже працюємо ми цілодобово. Не бійтеся. Адже що раніше після насильства ви звернетесь до лікаря, то більшим є шанс уникнути небажаних ризиків для вашого здоров’я. Це і небажана вагітність, і загроза різноманітних вірусів та інфекцій, зокрема ВІЛ/СНІД, інші небезпечні хвороби. Послуги у такому кабінеті можуть отримувати і мешканки Львова, і внутрішньо переміщені жінки. Жодних обмежень немає, ми приймемо стільки пацієнток, скільки потрібно». 

Заступник директора департаменту охорони здоров’я ЛОВА Володимир Чорній подякував ГО «Центр «Жіночі перспективи» та лікарям за цю важливу місію. 

«Здоров’я жінки – це здоров’я майбутньої нації. Ми готові вас підтримувати і співпрацювати», – сказав Володимир Чорній. 

Кабінет безбар’єрного доступу розташований у приміщенні Львівського обласного клінічного перинатального центру на вул. Джорджа Вашингтона, 6. Потрапити до нього можна або через центральний вхід консультативно-діагностичного відділення з жіночою консультацією, або ж через окремі двері. Вказівники-наліпки у медзакладі допоможуть легко знайти цей кабінет.  

У Львівській і ще п'яти областях запрацювали 20 гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів