Збройні Сили України зазнали втрат під Авдіївкою

14:00 30 січня 2017 р.

Фото до новини


Фото: mediarnbo.org

Речник міністерства оборони Олександр Мотузяник повідомив на брифінгу: «За минулу добу внаслідок бойових дій, за попередньої інформацією, п’ятеро українських військовослужбовців загинули, 14 – отримали поранення і травми».

Речник міністерства оборони України Олександр Мотузяник поінформував сьогодні, 30 січня, на брифінгу, що вчора близько п’ятьої години ранку російські окупанти та їх колаборанти розпочали масованих обстріл українських позицій в Авдіївській промзоні з мінометів та гармат. А через півтори-дві години після початку артпідготовки бойовики перейшли в наступ.

Українські військові були атаковані двома штурмовими групами, кожна з яких налічувала 25-30 бойовиків. Однак, за словами речника міністерства оборони, «ворожа авантюра закінчилася невдало – противник був змушений відступити».

Олександр Мотузяник повідомив також: «Розвиваючи успіх та попереджаючи подальші агресивні дії бойовиків, сили АТО оволоділи однією з передових позицій НЗФ (незаконних збройних формувань – так надто вже політкоректний речник міністерства оборони України називає російських окупантів та їх колаборантів. – «ЩЛ»). Згодом противник здійснив ще одну спробу наступу, яка також зазнала фіаско. Після цього ворог не намагався атакувати, зосередившись на стрілянині з важкого озброєння».

Олександр Мотузяник розповів також: «Під час бою українські військові взяли в полон бойовика. Його передано співробітникам СБУ, більше інформації буде оприлюднено найближчим часом.

«Окрім потужного обстрілу українських позицій, противник відкрив вогонь по житлових кварталах Авдіївки Осколками ворожих снарядів поранено двох цивільних – жінку та чоловіка, є пошкодження житлових будинків», – повідомив також речник міністерства оборони

«Під час жорстоких боїв за авдіївську промзону, противник активізувався на флангах. Під час ранкових сутінків противник намагався атакувати сили АТО, що займають позиції між Кам’янкою та Крутою Балкою. Бій тривав одну годину. Через кілька годин на цих же рубежах НЗФ організували два мінометні обстріли, випустивши понад 30 мін», – поінформував також Олександр Мотузяник.

«Дещо пізніше, після 13 години, окупанти атакували позицію «Шахта Дутовка» з боку Спартака. Це був відволікаючий удар, щоб розпорошити сили АТО і ускладнити управління військами в боях за авдіївську промзону. Ця агресивна провокація також завершилася невдало для бойовиків», – розповів також речник міністерства оборони.

«У підсумку вчора бій за авдіївську промзону тривав безперервно впродовж 19 годин. При цьому, за підрахунками штабу, було випущено кілька сотень снарядів та мін», – поінформував також Олександр Мотузяник. 

«Бойові дії не завершилися, а продовжилися й сьогодні. Достеменно відомо, що російсько-окупаційні війська продовжують обстріли сил АТО з мінометів, танків та гармат, і підтягли до фронту реактивну артилерію», – розповів також речник міністерства оборони. 

За його словами, окрім важких боїв в Авдіївці, загострилася обстановка і в інших районах на Донецькому напрямку. Зокрема, в Троїцькому, Зайцевому, Верхньоторецькому та Опитному окупанти організували потужні мінометні обстріли. Всі вони сталися у другій половині дня. Також з укріплення противника «Вольво-центр» до наших позицій в Пісках висунувся танк, і майже годину вів вогонь.

На Маріупольському напрямку обстановка залишається незмінно важкою. Вчора вранці окупанти організували серію мінометних обстрілів Красногорівки. Вони тривали з перервами кілька годин, було випущено близько 120 ворожих мін.

Серед дня – між 14 та 21 годиною бойові дії велися в режимі низької інтенсивності. Російські окупанти та їх колаборанти регулярно відкривали вогонь із легкого озброєння, а також залучали бронетехніку. Епіцентр протистояння змістився на південь – на ділянку фронту Павлопіль – Широкине.

Уже пізно ввечері, близько 22 години, окупанти активізувалися. Під приціл бойовиків знову потрапило Водяне, куди в середньому кожну хвилину прилітало 2 артснаряди калібру 122 міліметрів. І вже перед самою північчю ворог застосував реактивну артилерію. По Талаківці було випущено 20 ракет від РСЗВ «Град» – це половина повного боєкомплекту.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 35 ворожих обстрілів,. Зокрема, вісім – з важкого озброєння.

Тим часом на Луганському напрямку бойові дії велися вчора лише у Попаснянському районі, де після 17-ї години російські окупанти почали обстріли наших позицій. При цьому застосовувалися міномети і було випущено близько 30 мін.

За словами Олександра Мотузяника, кілька разів українські війська відкривали вогонь у відповідь.

А загалом за минулу добу на Луганському напрямку відбулися вісім ворожих обстрілів. Зокрема, п’ять – із важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій, за попередньої інформацією, п’ятеро українських військовослужбовців загинули, 14 – отримали поранення і травми. Майже всі втрати українські війська понесли під час важких боїв у Авдіївці.

За підрахунками військової розвідки, вчора в Авдіївській промзоні противник також поніс важкі втрати: 15 окупантів були ліквідовані, 24 – поранені. Також підтвердилася інформація про загибель комбата бойовиків – Івана Балакая (прізвисько «Грек»).

Про це повідомили в сьогоднішніх зведених даних, опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України. Натомість на сторінці прес-центру штабу АТО в інтернет-мережі «Facebook» повідомили сьогодні, 30 січня: «Ситуація на Донецькому напрямку поблизу Авдіївки залишається напруженою. Зранку противник продовжив підступні обстріли з танків та артилерії. Вогонь по позиціям Збройних Сил України вівся з населеного пункту Яковлівка та району Спартака. Близько 10.30 обстріл з важкого озброєння припинився, але турбуючий вогонь зі стрілецької зброї триває досі. Двоє наших бійців загинули, п’ятеро поранено».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів