Залужний заперечив версію WSJ про те, що Північний потік підірвали українці

10:59 15 серпня 2024 р.

Фото до новини

The Wall Street Journal твердить, що Зеленський нібито схвалив план з підриву «Північних потоків», а потім безуспішно намагався скасувати його.

Про це повідомило Радіо Свобода, пише DailyLviv.com.

Видання випустило велике розслідування про те, як Київ готував операцію з підриву газопроводів на дні Балтійського моря у вересні 2022 року. Журналісти стверджують, що ідея народилася у травні 2022-го на зустрічі високопоставлених українських військових та бізнесменів. Останні профінансували диверсію, оскільки у ЗСУ не вистачало коштів. Операція коштувала близько 300 тисяч доларів.

Як пише WSJ із посиланням на чотири джерела, президент України спочатку схвалив план - усно. Про нього зрештою дізналося ЦРУ США і попросило припинити операцію, і Зеленський віддав відповідний наказ тоді головкому ЗСУ Валерію Залужному. Але, як стверджує видання, той не виконав наказ.

За даними WSJ, одним із залучених розвідників був Роман Червінський. Він відмовився коментувати справу.  За даними видання, німецьким слідчим допомогло те, що група диверсантів, залишаючи Німеччину, не помилили яхту «Андромеда». Це дозволило знайти сліди вибухівки, відбитки пальців та зразки ДНК членів екіпажу.

Після цього, як пише WSJ, Зеленський нібито зробив догану Залужному, але той заявив, що зв'язатися з диверсійною групою і відкликати її було неможливо. Залужний заявив WSJ, що нічого не знає про операцію.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у Німеччині видали перший ордер на арешт у справі про підрив «Північних потоків» - підозрюваним є громадянин України Володимир З. Німецька прокуратура не знайшла зв’язків підозрюваних із державними структурами України. Президент України Володимир Зеленський і голова української розвідки Кирило Буданов раніше заперечували причетність уряду до вибухів.

Нагадуємо, за підрив «Nord Stream» німці розшукують українця.

До слова, у Німеччині припустили три труби Nord Stream будуть назавжди непридатні для використання.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів