Які обмеження для ухилянтів готує Кабмін

12:27 4 березня 2024 р.

Фото до новини

Міністерство юстиції попускає обмеження прав порушників закону про мобілізацію. Під час воєнного стану безліч прав і свобод громадян можуть бути обмежені.

Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в інтерв'ю РБК-Україна, пише DailyLviv.com.

Коментуючи позицію омбудсмена Дмитра Лубінця щодо неконституційності норм про блокування рахунків, Малюська сказав: "Ми більш обережні з нашими оцінками. Я не говорив би про те, що якісь норми законопроєкту є однозначно неконституційними. Немає рішення Конституційного суду з подібних справ чи з подібних питань. І практики ЄСПЛ так само".

За його словами, "на період воєнного стану безліч прав і свобод громадян можуть бути обмежені". "Інша справа, що таке обмеження має бути обґрунтованим, і це дуже сенситивне і тонке питання оцінки, наскільки дотриманий баланс між суспільним інтересом і радикальністю в обмежені права", - додав він.

Читайте також: Малюська хоче відправляти корупціонерів на фронт

Малюська вважає, що кожне конкретне положення законопроєкту про мобілізацію підлягає ретельній, зваженій оцінці. "Прямого і однозначного порушення Конституції я там не бачу. Це не означає, що його там взагалі немає. Це означає, що в більшості випадків ті положення, які, скажімо так, викликають обурення, їх потрібно оцінювати з погляду балансу інтересів. Але  не більш. Там немає будь-чого, що б прямо порушувало Конституцію", - сказав міністр.

Малюська повідомив, що законопроєкт про мобілізацію розроблявся Міністерством оборони за спеціальною процедурою та не надходив до Мін'юсту для ретельного аналізу, і правовий висновок не отримав.

Читайте також: Мобілізація засуджених в Україні має бути добровільна - Чернєв

"Нам точно треба вживати дієвих заходів, щоб унеможливити ухилення від виконання військового обов'язку, з одного боку. З іншого боку, ті обмеження, які накладаються, повинні мати певне логічне обґрунтування. Блокування рахунків в банку - воно найсенситивніше. Я переконаний, що за певних умов таке блокування можна було допускати, воно було б конституційне. Чи є ці умови у конкретно нашій ситуації, в нашому законопроєктові? Утримаюся від коментаря. Оцінимо якщо буде звернення", - додав міністр.

Нагадаємо, усім, хто отримав інвалідність з 2022 року, доведеться пройти переогляд у МСЕК чи ВЛК.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів