Вибухотехніки навчаються на Львівщині протистояти терористам

21:34 9 серпня 2017 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Львівського обласного управління поліції в інтернет-мережі «Facebook»

На базі новоствореної державної установи «Навчальний центр вибухотехнічної служби Національної поліції України» проходять спільні навчання українських та американських фахівців.

Про це повідомили в середу у Львівському обласному управлінні поліції, де також конкретизували: «Сьогодні, 9 серпня, у третій день навчань працівники вибухотехнічних підрозділів Національної поліції України за участі представників аналітичного центру з терористичними вибуховими пристроями ФБР Сполучених Штатів Америки («ТЕDAC») проводили в умовах, наближених до бойових, огляд місця події за фактами вибухів. У чотири автомобілі були закладені саморобні вибухові пристрої різного типу та потужності. Крім цього, було застосоване так зване вторинне замінування. Перед вибухотехніками стояло завдання знайти і знешкодити цей пристрій, а після цього провести огляд місця вибуху».

Заступник начальника Департаменту вибухотехнічної служби Національної поліції України Дмитро Суслов розповів: «Унаслідок збройного конфлікту на сході України з території бойових дій у незаконний обіг потрапляє велика кількість вибухівки та боєприпасів. Відносно недавно на мирних територіях держави прогриміла серія вибухів в автомобілях, під автомобілями і поблизу них. Тому ми вирішили актуалізувати заняття для вибухотехніків. Для цього ми знайшли автомобілі, заклали в них саморобні вибухові пристрої, подібні до тих, які були вилучені, і продемонстрували нашим молодим співробітникам, як слід діяти в таких ситуаціях».

Своєю чергою, начальник державної установи «Навчальний центр Вибухотехнічної служби Національної поліції України», підполковник поліції Олег Баран, зазначив: «До навчань долучились 27 вибухотехніків зі всієї України та 10 працівників спецпідрозділу «КОРД». Заняття розпочалися з теоретичної частини. Наші американські колеги, представники ФБР, провели презентацію – згідно їхніх стандартів відтворили огляд місця події за фактами вибухів. Сьогодні відбулася практична частина курсу. А завтра вибухотехніки, згідно зібраних ними залишків після вибуху, повинні будуть відзвітувати, який тип вибухівки і якої потужності заклали в кожний з автомобілів». 

«Спільні навчання розпочалися 7 серпня з метою обміну досвідом та поглибленого вивчення криміналістичних прийомів огляду місця події за фактами вибуху саморобних вибухових пристроїв. Триватимуть вони до 10 серпня», – поінформували також на сторінці Львівського обласного управління поліції в інтернет-мережі «Facebook», де опублікували фоторепортаж із навчань.

Натомість «Телевізійна служба новин» каналу «1+1» розповіла: «На Львівщину приїхали фахівці американської спецслужби ФБР. Також там були поліцейські вибухотехніки, і навіть спецпідрозділ «КОРД». Приводом для зібрання правоохоронців стали навчання. Фахівці ФБР приїхали поділитися своїм досвідом – як треба реагувати на вибухові загрози. За легендою, злочинець підклав у машини кілька видів вибухівки. Поліція мала визначити, що здетонувало і чи зберігається загроза вибухів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів