Велосипедисти у Львові частіше потрапляють у ДТП

15:57 19 вересня 2013 р.

Фото до новини

25-кілометровим маршрутом святкового суботнього веломарафону - у будний день і без супроводу-охорони - міський голова Львова не наважиться проїхати.

З 16 до 22 вересня у Львові відбувається Європейський тиждень мобільності, в ході якого  його організатори з львівської Ратуші закликають львів'ян більше їздити на велосипедах.  Але львів'яни мудріші і обережніші від піарників промоційних заходів. Це підтвердили  соціологічні опитування.

Під час дослідження «Моніторинг якості життя у Львові», яке Інститут міста провів у  травні-липні цього року, 18,2% львів’ян відповіли ствердно на запитання «Чи маєте Ви  велосипед?», з них 65% готові використовувати цей засіб пересування у місті, але не  роблять цього. Чому? Тому, що, крім гучно розрекламованого тижня мобільності, у році є  ще 51 тиждень. І вони ніякої європейськості у контексті велосипедного руху у Львові у  собі не мають.

Більше 71% львів'ян серед факторів, які стримують розвиток велоруху у Львові, називають  відсутність велодоріжок і острах їздити львівськими дорогами. Ще 28,6% - незручність. Безпечним для велосипедистів Львів назвали тільки 0,6% мешканців міста - з тих, хто має  цей транспортний засіб. Більшість же вважає, що їздити Львовом радше небезпечно (44,8%)  і зовсім небезпечно (24,2%).

Велоінфраструктуру міста з максимальних 5 балів львів’яни оцінили так: достатність велосипедних доріжок (1.52), якість велосипедних доріжок (2.06), система ознакування для велосипедистів (1.83), облаштування стоянок велотранспорту (1.83).

Цю наднизьку оцінку львів'янами велоінфраструктури міста підтверджує статистика дорожньо-транспортних пригод, яку надало УДАІ ГУ МВС України у Львівській області на інформаційний запит Львівського прес-клубу.

Протягом 2012 року на території міста Львова було зареєстровано 30 дорожньо-транспортних пригод з участю велосипедистів, у т.ч. 21 ДТП із постраждалими. У цих пригодах було травмовано 21 учасника дорожнього руху (факти загибелі не зареєстровано).

А за  вісім місяців 2013 року (з 01.01.2013 до 31.08.2013) на території міста Львова  зареєстровано також уже 30 дорожньо-транспортних пригод з участю велосипедистів, у т.ч. 19 ДТП із постраждалими. У цих пригодах загинув 1 учасник дорожнього руху та 21 особа травмована.

Отже, кількість ДТП у Львові за участі велосипедистів збільшується.

У суботу, 21 вересня, відбудеться веломарафон вулицями Львова, до участі у якому закликають усіх, хто їздить на велосипеді. Немає сумніву, що всі учасники веломарафону щасливо дістануться від проспекту В'ячеслава Чорновола до проспекту Червоної Калини, а звідти - на площу Ринок. Автомобілі даватимуть дорогу веломарафонцям, державтоінспектори оберігатимуть їх від несподіванок. А скільки справжньої європейської велодоріжки є на 25-кілометровому шляху цього марафону? Мізер. Чи відважиться хтось із працівників міської Ратуші проїхати цим шляхом у будний день? Навряд чи. То, може, спочатку треба створити у Львові належну велоінфраструктуру і лише після цього закликати всіх - від великого до малого - пересідати на велосипеди?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів