Укртрансбезпека і Держприкордонслужба мовчать про кількість неповерненців за системою Шлях, - Опендатабот

13:00 11 березня 2023 р.

Фото до новини

Понад 1,2 мільйона дозволів на виїзд за кордон за рік одержали військовозобов'язані через систему «Шлях». Вони мали повернутися в Україну у строк від 30 до 45 днів.

Про це повідомив Опендатабот, пише Dailylviv.com.

Від моменту запровадження воєнного стану в лютому 2022 року держава суттєво «лімітувала» виїзд за кордон чоловіків призовного віку та решти категорій військовозобов’язаних. Для виїзду за кордон потрібно потрапити до системи «Шлях», звернувшись до Мінінфраструктури або до обласної військової адміністрації.

Загалом станом на 1 березня 2023 року за «загальною процедурою» було видано більше 1,27 млн дозволів на виїзд. Переважна більшість стосується виїздів у бізнес-справах — близько 1,1 млн дозволів. Лише 170 тис. дозволів було видано на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій.

Більше третини дозволів для бізнесу — близько 400 тис. — були видані з листопада минулого року до лютого 2023 року включно. 

Що стосується виїздів «за гуманітаркою», то у цьому випадку все більш стабільно — 70 тис. дозволів упродовж останніх трьох з половиною місяця.

Наразі система видачі дозволів на виїзд за кордон не є достатньо прозорою. Так, наприклад, відсутня інформація щодо кількості людей, які порушили терміни перебування поза межами України та досі не повернулися зі своїх поїздок. 

Опендатабот звертався до Укртрансбезпеки і Держприкордонслужби зі запитами щодо цих даних, але відповіді не отримали.

При цьому, виїзд окремих категорій осіб регламентується спеціальними правилами. Серед іншого це стосується спортсменів та діячів культури. Їх особливий статус нерідко призводить до скандалів. Прикладом є нещодавня історія зі стендапером, якій виїхав за кордон за дозволом Мінкульту та вирішив не повертатись.

Зазначимо, чоловіки мають право виїхати за кордон гуманітарною місією або на потреби ЗСУ, завдяки чому поза межами України можна перебувати впродовж 30 днів. Крім того, їм дозволено виїжджати у бізнес-справах, наприклад для перевезення людей або вантажів: термін перебування в інших державах в такому випадку дорівнює 45 дням.

На період дії воєнного стану чоловікам – громадянам України віком від 18 до 60 років - обмежено виїзд за межі держави.

Система «Шлях» дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон в умовах воєнного стану з метою перевезення для потреб ЗСУ або інших військових формувань.

Кого відключили з системи Шлях: чотирьох - зі Львівщини, трьох - з Волині

Водії не повернулися в Україну: сім перевізників відключать від системи Шлях

Заступник голови Львівської облради може бути причетним до зловживань системою Шлях - ЗМІ

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів