Українці визначили три головні цінності

11:21 25 жовтня 2017 р.

Фото до новини

Найважливіша цінність для українців сьогодні – це мир. Цей критерій обрали 56,6 відсотки опитаних. Людське життя є цінністю для 44,2 відсотка респондентів. На третьому місці з-поміж цінностей українці поставили права людини. Найменш ціннісними для опитаних є повага до інших культур та толерантність.

Про це вчора, 24 жовтня, під час презентації та обговорення результатів соціологічного дослідження на тему: «Українське суспільство та європейські цінності», проведеного Інститутом Горшеніна у співпраці з представництвом Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, повідомила експерт Інституту Горшеніна Світлана Балюк.

- Для порівняння, європейці також вважають, що мир – це є найголовніша цінність для них. Хоча українці вражають, що найбільше європейці цінують демократію, - зауважила вона.

У вищезгаданому опитуванні заміряли, як українці собі уявляють ставлення європейців до європейських цінностей.

- Виявилося, що українці вважають, що європейці, порівнянно з нами, більше схильні підтримувати порядок у громадських містах, більше піклуються про вразливі категорії громадян, законослухняніші, більш піклуються про тварин, більш схильні планувати своє життя, дбайливіше ставляться до своєї культури та історії, більш дипломатичніші, ведуть здоровий спосіб життя, більше орієнтовані на матеріальні блага, - малює експерт портрет європейця очима українців.

Водночас українці вважають, що мають не гірше, ніж європейці, виховання та освіту.  Хоча українці не є дуже толерантними.

- Українці більше терпимі до осіб іншої національності й тих, які розмовляють іншою мовою. Натомість – дуже низький рівень толерантності до представників сексуальних меншин. Він є нижчим, ніж до осіб з кримінальним минулим, - озвучила результати опитування експерт.

Директор міжнародних програм Інституту Горшеніна  Дмитро Остроушко зауважив, що найбільшу підтримку європейських цінностей вони помітили у центральних та східних регіонах України.

- Люди, які живуть у Львові, більш скептично ставляться до європейських цінностей. Можливо, це пов’язано з тим, що вони частіше їздять до Європи і бачать деякі вади і огріхи. А ті громадяни, які мешкають далі від європейського кордону, вбачають в Європі тільки хороше та перспективне, - висловив він свої припущення.

Доцент кафедри соціології Українського католицького університету, директор Українського центру вивчення громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак пов’язує такі дані опитування з тим, що українці хочуть мати блага, які дають європейські цінності, але не хочуть для цього щось робити.

- Кожен з нас хоче мати справедливий суд. Кожен з нас хоче, щоби поважали його права. Кожен з нас хоче, щоби довкола буди порядок і справедливість. І Європа є для нас втіленням цих цінностей. Але коли ми приходимо до того, щоби забезпечити ці права іншим, то не так все просто, - вважає вона.

Як приклад, соціолог наводить екологічні проблеми.

- Згадайте вирубування лісів в Карпатах. Згадайте видобуток бурштину або хоча би сортування сміття. Ми, ніби, за екологічну свідомість, але не можемо зупинити протиріччя у своєму соціумі, -  Наталія Зайцева-Чіпак згадує про найболючіші проблеми.

Довідка
Дослідження «Українське суспільство та європейські цінності» було проведено у квітні-червні 2017 року та мало на меті отримати відповіді на запитання, пов’язані зі сприйняттям і баченням українцями європейських цінностей:
• яким є уявлення українців про європейські цінності?
• чи поділяють українці основні принципи європейської спільноти?
• як залежить уявлення про європейські цінності від регіону проживання та віку?
• чи пов’язане уявлення про європейські цінності з тим, який зовнішньополітичний курс підтримує людина?
• як формуються уявлення українців про європейські цінності?



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів