Знайшли катів українського військовополоненого: тувинець Монгуш і батальйон Ахмат

20:16 5 серпня 2022 р.

Фото до новини

У тортурах над українським військовополоненим брали участь бойовики з батальйону «Ахмат», а головним катом був тувинець на ім'я Очур-Суге Монгуш.

Це з'ясували журналісти Bellingcat, повідомляє The insider, пише Dailylviv.com.

Після того, як увесь світ облетіли кадри катувань і страти українського військовополоненого, The Insider і Bellingcat зайнялися пошуком винних. Bellingcat вдалося встановити, що знущання з військовополоненого відбувалися на території санаторію «Привілля» в Луганській області і що в тортурах брали участь бойовики з батальйону «Ахмат». 

The Insider поговорив з головним учасником катувань, тувинцем на ім'я Очур-Суге Монгуш (1993 року народження), він намагався заперечувати свою причетність, але виказав себе, заплутавшись у свідченнях.

28 липня у прокремлівських соціальних мережах було поширено два відео катування і страти українського військовополоненого. Відео спочатку були розміщені в російському Telegram-каналі «Груз 200», присвяченому втратам серед українських солдатів, а потім були в Telegram-каналі «Росіч», керованому групою найманців-націоналістів.

Ролики спочатку віталися адміністраторами каналу та більшістю коментуючих користувачів, доки через кілька годин від них раптом не відмовилися, як від «ймовірних фейків», нібито вкинутих у проросійські канали агентами України з метою дискредитації російської армії.

На кадрах видно, як солдати у російській військовій формі катують ножем пов'язаного українського військовополоненого, знущаються над ним, а потім страчують пострілом у голову. Головного учасника цих катувань, що красувався в ковбойському капелюсі, вже намагалися знайти різні ЗМІ, але їх спроби ідентифікації були хибними.

Відеозапис тортур та страти військовополоненого складається з двох відео, за якими складно визначити місце розташування і час, але є чимало інших деталей, які були детально проаналізовані Conflict Intelligence Team. Насамперед, впадає у вічі капелюх злочинця з візерунком у вигляді морських черепашок і пензликами над полями. Крім того, на другому відео видно чорний браслет на лівій руці вбивці. Цей же браслет видно на кадрах, де садист, одягнувши хірургічні рукавички, калічить полоненого.

Він одягнений в українську військову сорочку (нерідке явище у тих, що погано постачаються - російських найманців в Україні). Не менш важлива деталь на задньому плані - білий автомобіль з чорною літерою «Z», намальованій балончиком на пасажирських дверях. Модель автомобіля - IKCO Samand, чотиридверний седан виробництва Ірану.

І цю людину, і цю машину можна знайти на інших відео. Як мінімум у п'яти відеороликах можна побачити того ж «ковбоя» з браслетом, причому на суттєво кращих картинках за якістю (RT, РІА «Новості», Патрік Ланкастер, «Розслідування та портрети», Кадиров 95).

Але, звичайно, головне, що дозволило визначити злочинця та порівняти його на різних відео, - це його обличчя. Ідентифікувати «ковбоя»-садиста вдалося за допомогою сайтів пошуку по обличчю. Сайт search4faces знайшов профіль в «Однокласниках» людини на ім'я Очур-Суге Монгуш, але показав недостатньо високий рівень впевненості — 55%.

Потім за допомогою Findclone, який шукає особи у соцмережі «ВКонтакті», був ідентифікований один з членів групи вбивць, його профіль був зареєстрований на ім'я Женя Зібров, а його друзі, судячи з їх профайлів, воювали з «Ахматом» в Україні. Вивчаючи ширшу мережу контактів Зіброва, виявили групове фото бійців «Ахмата» у Чечні. У центрі цієї фотографії (у кепці) людина, дуже подібна на «ковбоя»-садиста, і при пошуку цієї особи на FindClone знову з'являється профіль «ВК» Очур-Суре Монгуша, але цього разу зі значно вищим ступенем достовірності — 73%. На практиці цифри вище 70% у цьому сервісі означають, що в тому, що це одна і та сама людина, можна не сумніватися.

У розмові з журналістами-дослідниками Монгуш плутався у свідченнях і брехав. Він заявив, що нікого не катував і взагалі ніколи не тримав у руках зброю, не воював у "Ахматі". Просто супроводжував російських журналістів, а відео за його участю лише змонтовано. Він також стверджував, що відразу після появи відео йому зателефонували його друзі-журналісти. Він відповів їм, що відео сфабриковано, і вони порадили йому з'явитися у ФСБ і показати листи відрядження, з яких зрозуміло, коли він приїхав і поїхав. Монгуш стверджує, що у ФСБ його протримали два дні і там нібито переконалися, що відео сфабриковано.

Однак зіставлення фото і дописів у різних соціальних мережах засвідчують, що Очур-Суге Монгуш був на території заводу "Азот" і став головним катом українського військовополоненого. 

Відео цих тортур були зняті в "Привіллі" - так називається санаторій на східному березі Північного Дінця.

Вибух в Оленівці - терористичний акт росіян: масове вбивство українських військовополонених

Катсапи самі підірвали колонію в Оленівці: перехоплення СБУ (аудіо)

Міжнародний кримінальний суд повинен видати ордер на арешт Владіміра Путіна

Понад 23 тисячі кримінальних справ за воєнні злочини росіян в Україні

Російські окупанти використовують заборонені Міжнародним гуманітарним правом методи ведення бойових дій

Російські окупанти почали вчиняти злочини проти людяності, - міністр оборони

Список російських військових злочинців, які брали участь у звірствах у Бучі, - розвідка України

Російські військові – це не регулярна цивілізована армія, а вбивці, мародери і ґвалтівники

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів